Ráfoghatjuk az autóiparra, a fűtésre, a gyógyszeriparra, hogy műanyagot és káros vegyszereket termel-de gondoltad volna, hogy a kozmetikumod is tartalmazhat környezetre káros anyagokat? Ezek az anyagok legtöbbször a hajad természetes szerkezetével és igényével sincsenek összhangban.

Miért rossz ez?  A haj egy “kész” anyag, ha kinőtt, utána már nincs módosításra lehetőség. Van egy természetes ciklusa (anagén=keletkezés az irhában a hajhagymából,   katagén= átmeneti fázis,  telogén=  nyugalmi fázis ),amit tudunk segíteni megfelelő termékek használatával.  Szárító hatású, a hajat elnehezítő anyagokkal viszont még több extra ápoló terméket igényel. És akkor a fejbőr állapotáról nem is beszéltünk…

Amikor Gyöngyivel találkoztam, tudtam, hogy valami jó fog születni. Tulajdonképpen 3 jó született :). Akkoriban a hajam öntudatra ébredt,és elkezdett vissza hullámosodni, így mindent (is) tesztelhettem rajta. Gyöngyi szaktudása, tudatossága és tapasztalata nélkülözhetetlen összetevői a 3 új Eco-Z Salon terméknek. A vírusmizéria után felpörögtek az események, és mára Gyöngyi kimérősben is kínálja mesteri hajvágásai mellé a két féle sampont – száraz és zsíros hajra és a keratinos balzsamot, melyek fejlesztésében aktív szerepet is vállalt.

De ki is Herczeg Gyöngyi, és miért olyan népszerű? Mondja el Ő maga:

Láthatóan sokan szeretnek és szuper frizurákat vágsz. Szerinted mi a titkod?

GY.: – Én is göndör vagyok, ismerem a kényes pontokat egy frizurában. A lényeg szerintem az,hogy törődök a vendéggel, arra törekszem,hogy egy beszélgetésben kiszűrjem mi zavarja a hajában és pontosan mivel érezné a legjobban magát. A frizurája a növekedés fázisaiban is formás maradjon és könnyen ápolható, ne csak a következő mosásig. Tanácsokat adok a hétköznapokra mindenben, ami segithet megismerni és megszeretni a hajunkat. Tartok hajszárítás workshopokat is, amiben megtanítom a vendégeket,milyen praktikákkal tudják a legszebbre szárítani a hajukat.

Mindig is fodrász szerettél volna lenni?

GY.:- Eleinte csokigyári gyakornok, aztán fotós tanuló voltam, de végig hajat vágtam, csak későn, 28 évesen döntöttem el, hogy fodrász leszek.

Mikor ismerted fel, hogy a göndör hajúakra specializálódsz elsősorban?

GY.:-Az évek alatt egyre több göndör hajú vendégem lett, szájról szájra terjedt a dolog, talán a munkám 3. évében volt már jeletősebb a göndör vendégek száma. akörül. 2013-2014ben már láttam, hogy ez egy hiány az országban és jobban kezdtem vele foglalkozni, mára teljesen ez lett a szakterületem, ami kibővült a curly girl methoddal is.

Urak hajváságását is vállalod?

GY.:-.Igen, van több göndör hajú fiú is, de persze egyenes hajakat is ugyan úgy szeretek vágni.

Mi inspirált arra, hogy a környezet tudatosabb és egészségesebb útra lépj?

GY.:-Sajnos van asztmám és egy autoimmun gyulladásom, ennek kapcsán kezdtem kutatni, először a táplálkozás majd a többi környezeti hatás kapcsán. Otthon teljesen vegyszer mentes háztartást folytatok, semmilyen vegyi kozmetikumot,test vagy hajápolási cikket nem használok, kizárólag organikus dolgokat. Sokkal  kellemesebb így minden és a környezet és test szennyezés nagy mértékben lecsökkent, ami jó az egészségemnek, lelkiismeretemnek és a pénztárcámnak is .

Hogyan tehet egy fodrász a fenntarthatóbb, műanyag mentesebb szépülésért?

GY.:- A fodrászok helyzete a gyártás és a megszokott igények miatt nem könnyű ezen a téren. Ma már szerencsére kezd elterjedni az egészség és környezet tudatosság, így az emberek is kezdik felismerni a fontosságát és igényelni ezt. Az én vendégköröm nagyrészt ilyen beállítottságú, így örülnek ha organikus termékekkel dolgozom.A fodrászok utána járhatnak az organikus hajápolóknak és akár nagy kiszerelésben is lehet vásárolni. Ha az embereket tájékoztatjuk miért jó az nekik, az én tapasztalatom szerint örömmel kipróbálják. Egy fodrász is közre játszhat abban, hogy valaki egészségtudatosabb útra lépjen és ezt szerintem ki kell használni a mai világban. A hajfestés terén nehezebb a dolog, de lehet már használni növényi festékeket is, vagy kímélőbbeket. Én a curly girl method alapjai szerint festek, szilikon, szulfát és szárító alkohol mentesen.

Lehet az emberekkel beszélgetni ennek hasznáról. Csomagolás mentes termékeket nem sok helyen lehet még kapni, főleg kozmetikumokat ,haj és testápolókat, ezért döntöttem úgy, hogy a mi termékeink kimérve legyenek kaphatóak, ezek elérhetőek más fodrászok számára is, meg lehet őket próbálni. A nagy öt literes kannákat és vödröket pedig vissza lehet neked küldeni újra töltésre, ez egy csuda jó dolog.

Hol találhatnak meg a leendő vendégek?

GY.:-A facebook oldalamon lehet írni nekem https://www.facebook.com/Herczeg-Gy%C3%B6ngyi-Fodr%C3%A1sz-179079748818176
 Nemsokára megújítom a weboldalam sok hasznos infóval göndörkék számára.

Mit üzennél azoknak, akik ezt a pályát választják?

GY.:- Fodrászoknak azt üzenem, először az ember,aztán a vendég!  Ápolni kell az emberek lelkét, jókedvét és frizuráját. A tanácsadás része lehet a szolgáltatásnak, mert hivatás tudatot tükröz, szakértelmet és törődést, ami hosszú távú sikereket hozhat mindkét félnek. Figyeljetek az egészségre és a környezetre is, mert ez a jövő!

Köszönjük Gyöngyi az együttműködést, az inspirációt és sok sok örömöt kívánunk a munkában, életben is!

Az Eco-Z Salon termékeket megtalálod Gyöngyi szalonjában és rövidesen webshopunkban.