A húsmentes táplálkozás akár egy-egy nap is javasolt. Nem csupán egészségügyi, hanem környezetvédelmi szempontból is jobb, ha a húsfogyasztásod mérsékled. Van, akinél ez elvi kérdés is. Vajon a bőrödnek is számít?

Most, hogy az alapanyagok okos felhasználása, a vízzel való takarékoskodás, a tudatosabb termékválasztás végre elérte a kozmetika ipart is, ideje tisztázni a bio után a „vegán” jelzőt is.

Mitől vegán egy vegán kozmetikum?

Valahol jó, hogy a szigorúbb rendelet tavaly júliustól tiltja a „mentes” szavak használatát reklámozásnál. Hiszen annyi a „mentes” kozmetikum, hogy lassan elveszítjük a fonalat, ha csak egy sima mezei szapant akarunk vásárolni …

A vegán kozmetikum elvileg semmiféle olyan összetevőt nem tartalmaz, ami állati eredetű. Talán ez a kategória, ami félreértelmezhető. Hiszen amíg a parabénmentes tartósítószer valóban sok allergiásnak „muszáj” egy termékben, vagy babáknak alap, hogy nem kerül SLS,SLES a termékbe, addig a vegán vonal inkább lelkiismereti,mint egészségügyi kérdés.

De vajon az, aki az állatok védelmét, a természet szeretetét szem előtt tartja, megnézi-e az apróbetűt a termékcimkén? Hiszen számos vegán termékbe bele kerül kőolaj származék (paraffin, mineral oil néven). Samponban, tusfürdőkben előfordul SLES-amiben előfordulhat szennyező 1.4-dioxane.

Szinte minden kontinensen fellelhető egy-egy csoda olaj- jó értelemben. Ezek az olajok ma már sok natúrkozmetikumban megtalálhatóak,nem véletlenül. Ilyan az afrikai-ghánai sheavaj, a marokkói argánolaj vagy az india neem olaj, az ausztrál teafa olaj vagy az olasz,görög,spanyol  olívaolajak.. Ezek az olajok többszáz éve bizonyítanak.Jóval a kőolaj ipar fellendülése előtt segítettek szépség és egészség megőrzésében a helyi lakosságnak.

Bár mi nem azt hangsúlyozzuk, hogy termékeink többsége a legszigorúbb értelemben vegán, de valahol mégiscsak összefonódik a „zöldkozmetikum” kifejezés ezzel a vonallal.

Jár -e az állat szenvedésével az állati összetevő?

Nagyjából az 1950-es évekig a magyar népi gyógyászat fő balzsam anyaga a disznózsír volt. Ez volt kéznél, ebből készült a gyógykenőcs, kézkenőcs, és mosószappan is.

Ez egyértelműen az állat levágása után kerülhet feldolgozásra. Egyfajta melléktermék, mint manapság a marhaepe.

A mai vegán kozmetikumokba ilyen nem kerülhet bele. Ugyanakkor vannak olyan összetevők, melyeket vétek lenne nem kihasználni, ha rendelkezésre állnak, az állat szenvedése, életének kioltása nélkül:

Méhviasz: a méheknek nem kell mind, ezért egy részét a méhész leválasztja a kaptárból. Majd sterilizálás után hengerelik és mehet a kencébe.

Lanolin: a gyapjúviasznak hívott anyag a birkák folyamatosan lenyírt bundájából „kiolvasztott” kenőcs szerű összetevő.

Keratin: gyakori sampon összetevő, a lenyírt birkaszőrből hidrolizált fehérje.

Milyen alapanyagokkal találkozhatsz ma?

A fentieken kívül persze-főleg nem EU-s országban- lehetséges az állati összetevők használata. Pataolaj, csukamájolaj, különféle faggyúk. Az állatvédelem akkora mértéket öltött szerencsére, hogy ezen összetevők aránya erősen csökken. (e blog írása során sem pontosan behatárolható)

Az EU-ban leginkább mosószappanban van jelen marhafaggyú, sertészsír, stb. Újabban látok emu olajat. A parfüm ipar másképp működik, a pézsma és egyéb kivonatok nehezen tetten érhetőek, ha a veganizmus itt is fontos Számodra.

Barátkozással a baktériumokkal

Ahogy számos élelmiszernél is segítségünkre vannak a jótékony bacik, úgy egyes kozmetikai összetevőknél is. Ilyen például a xanthan gumi.

Lehetséges olyan aktív anyagokat kifejleszteni, ahol akár élelmiszer maradék,melléktermék bontásával készülhet új, bőrápoló összetevő.

Mi lehet a jövő?

Ameddig húsfogyasztás van a világon, addig az állati bőr alatti zsiradék felhasználása is jelen lesz. Ezen folyamat megítélése, bírálása nem az én hatásköröm. Az tény, hogy talán a felesleges zsiradék egyszerű kidobása pazarlás lenne egyenlőre.

A „recycle” jegyében mind több növényi melléktermék, esetleg élelmiszer hulladék felhasználásval készül kozmetikai alapanyag. Ilyen például a narancs illóolaj-az összes italgyártó cég,aki narancslevet gyárt, gyárt illóolajat is a közelben.

A kipréselt héj pedig remek talaj javító. A kukorica csumából édesítőszer készül, stb.

Az étkezés megreformálása hatással van az életed minden területére. Legyen a célod az egészségesebb mindennapok megélése, az ökológia lábnyom csökkentése vagy egyéb, a Te döntésed. Minden kis lépés számít, és ha Te esetedben a 100% vegán kozmetikumok,-és tisztítószerek használata, jó helyen jársz :).