Mint ahogy az állatkísérlet is tiltott az EU-ban több éve már, úgy afelől is biztosak lehetünk, hogy egy EU-ban készült kozmetikum ISO szabvány szerint kerül gyártásra egészségünk érdekében.

Az emberiség több tízezer éve kereskedik. Mi is mindig szomjazzuk az újat, színeset, illatosabbat. Azonban a globális problémák talán többeket gondolkodóba ejtenek: kell -e nekünk koreai alapozó. Tud -e többet az egyiptomi sampon? Miért is hozunk az USA-ból  mosószert?

Néhány alapanyag beszerzése így is körülményes. De a felelősen gondolkodó cég köteles mérlegelni,amikor vásárlóit szeretné elkápráztatni újdonsággal. Ma már tthon is remek kézműves vagy kisszériés kozmetikumok készülnek. A női magazinok is tele vannak jó kis magyar szappanokkal, babaápolási termékekkel. Mivel több vásárló és gyártó is kérdezte, most elmondjuk, hogy a CIMKE avagy CSOMAGOLÁS milyen kötelező információkat kell minimálisan tartalmaznia, hogy forgalomba kerülhessen.

Mit tartalmaz egy kozmetikai termék “dokumentációja”? Nagyon alapos laboratóriumi adatokat. Olyan államilag akkreditált vizsgálati eredményeket, mely a termék

– eltarthatóságát

– stabilitását (hidegben, melegben)

– tisztaságát

– csomagolóanyaggal való összeférhetőségét részletezik.

A dokumentum készítője részletesen kell írjon lehetséges allergizáló anyagról és nyilatkozni kel arról is, hogy a termék végülis alkalmas -e emberi használatra. Jó vaskos, 35-60 oldalas kis mappa ez :). Ezt a hatóság (ww.ogyei.hu) bármikor bekérheti,ellenőrizheti. Felelős személy: az a magánszemély vagy cég, akinél ez a doksi mindig megtalálható. A gyártó lehet más is. Bérgyártó, alvállalkozó, de persze maga a Felelős személy is lehet egyben a gyártó üzem.

Amikor mindennapi bőrápolási vagy háztartási terméket vásárolsz, légy tisztában annak összetevőivel, felhasználásával. Még az is lehet, hogy sokat spórolsz így, nem pazarolsz és óvod egészséged és a környezeted.