A sok kézmosás és nem megszokott vegyszerek okozhatnak nem várt bőrtüneteket.Új élethelyzethez rendezkedünk be,ez a gyakorló jógikat is próbára teszi.

Szóval ha viszket a kezed/karod/könyököd és szép piros, rücskös, szinte biztos, hogy stressz-ekcémád van. Jelenleg úgy néz ki a kézfejem, mintha 40 évvel öregebb lennék, de  a #maradjotthon 3.napjára lehiggadtam. Van, akinek nálam sokkal rsszabb a helyzete, ezért örülök, hogy a gyerekekkel, kutyákkal a munkám 60%-át elvégzem, a házimunkámnak pedig a 100%-át…

1.Az ekcémák típusai

A legtöbb ekcéma típussal első körben orvoshoz kell fordulni, mert lehet, hogy a betegség a belső szerveidet is érinti, esetleg bizonyos étel-ital váltja ki és nagyon egyszerűen kezelehető.A stressz ekcéma/kéz ekcéma nem ilyen.

Az is igaz, hogy a legtöbb ekcémából csak tüneti gyógyulás van többé-kevésbé.

–  KONTAKT EKCÉMA: a nevéből is látszi, főleg valamilyen anyaggal való érintkezés váltja ki.

– ATÓPIKUS, Atopic Dermatitis: főeg gyerekkorban alakul ki, gyakran asztam, krupp kapcsán, és szénanátha során.Felnőttkorra javul, vagy el is múlik.

– KÉZ ekcéma: okozhatja stressz vagy kifejezetten háziasszonyoknál a vegyszerek.

– NEURODERMATITIS: jelenleg a stresszel hozzák összefüggésbe, tetőtől talpig okozhat viszkető bőrtünetet.

– DYSHIDROTIKUS ekcéma: kimutatott étel, fém,-vagy tej allergia esetén a bőr apró,piros pöttyös.De nincs két egyfrma reakció.

Két igen súlyos orvosi eset a Statis dermatitis és a Nummular ekcéma.

2.  Gombásodás- baktériumos felülfertőződés NEM ekcéma!

Viszont akár halálos is lehet, szóval ha gennyes, csúnya, felülfertőzött a seb, irány az orvos!

3. Mi az, ami általában minden ekcémásnak segít?

Vegyszerek csökkentése: akár a bőrrel érintkező, vagy belégzés által a szervezetbe jutó vegyszerről van szó, irritálhat. Aktuális a fertőtlenítők használata, de nem mindenható. Csakis szükséges helyzetben használd őket hagyományos szappanok és felmosószerek helyett!

Bőrápolók alap szinten: egyszerű növényi olajok, vajak, lehetőleg színezék ,-és illatanyag nélkül. A bőröd ilyenkor megnyutatásra vágyik, nem aktív anyagokra. Ha esetleg szteroidos krémet vagy kénytelen kenni átmenetileg, a natúr kencék kiegészítésképpen is jók lehetnek.

Kiegyensúlyozott táplálkozás: normál adagok, normál időközönként. Sok zöldsg-gyümölcs, ha teheted.Belülről támogatják a jól működő bélflórát és immunrendszert.

4. Stressz ekcéma legyőző módszerek

Minél többet vakarod, annál rosszabb lesz. Bedagadhat, ödémás lehet. Szóval csak nyugi és valami nagyn egyszerű dloggal kenegesd: argán olaj, Kókuszvaj, finomított sheavaj. A felhevült bőr extra érzékeny. Ideiglenesen irritálhatja a szappan, illólaj, bármi.

Hallgass egy kis zenét, tornázz egyet, süss egy sütit! A napi munkát végezd el legalább 1 órában-hiszen fontos munkád van attól még, hogy nem jársz be az irodába, gyárba. Tervezz, pótolj be pillanatokat-erre most van idő!

Nyugodt, napsütéses napokat kívánok!

A többi okosságot olvashatjátok nap, mint nap Facebook on 🙂

KItartás,

Megcsináljuk!