A baktériumok-ellentétben a vírusokkal- nem csak rosszak, de jók is tudnak lenni. Sőt, ha néhány helyről eltűnnének, bizony az ismert világunk is nagy bajban lenne…

Mire jött rá a kozmetika ipar az elmúlt években? Nos, például arra, hogy a túlzásba vitt tisztálkodás, vagy durva tartósítószerek tönkreteszik bőrünk védekezőképességét- az ott élő jótékony bacikkal együtt- és millió más ápoló szerrel próbáljuk ezt helyretenni.  Ahogy a pocakunkban lévő baciknak is idő kell, hogy rendbejöjjenek egy-egy betegség után, a bőrünk élő flórája is szereti, ha gondoskodnak róla. Így védi a savköpennyel bőrünket mindennap a külső behatásoktól.

Amit a baciknak köszönhet a szépségipar:

A baktériumok anyagcseréjüknek köszönhetően hasznosíthatóak többféle iparágban (szennyvíztisztítás, újabban  műanyagok lebontása). A tejsavas erjedés számos finom savanyúság elkészítéséhez nélkülözhetetlen, tehát az élelmiszer iparban is hasznosak.

Kozmetika iparban a xanthan gumi előállításához, egyes igen modern tenzidek (felületaktív anyagok) előállításához és, például az általunk használt hialuronsavak előállításához  is (ebben a Streptococcus zooepidemicus segít, de nem minden hialuronsav ilyen, erre figyelj! ).

 

Mi is az a pre-biotikum?

Az ismertebb pro biotikumokat mindenki unalomig ismeri: bélflóra, joghurt, antibiotikum kúra ésatöbbi… Pro biotikum a jótékony bacik gyűjtőneve-ezért van az, hogy idő kell antibiotikum bevétele előtt/után-hiszen azt is elpusztítaná az egyébként gombából izolált gyógyszer.

A PRE biotikum tulajdonképpen inulin, ami lebontva fruktóz, cukor. Gyümölcscukor. A növények tartalék tápanyaga, a cukor nem mindig , minden formában és mennyiségben halálos méreg! Még cukorbetegeknek is figyelni kell erre. Szóval a pre biotikummal etetjük voltaképpen a jótékony bacikat, akik jól érzik magukat és élik világukat boldogan a bőrünkön vagy a fejbőrünkön. Ezzel tudunk egy egyensúlyi állapotot létrehozni. Erre alapvetően is szükség lehet, de stresszes időszakban, vagy évszakváltáskor fellépő ekcémás tünetek jelentkezésekor jó, ha különösen figyelünk tisztálkodó szereink összetételére.

A cukor egyébként önmagában is kedvelt összetevő: a szacharóz különféle formái (barnacukor például) szuper testradír; a méz tápláló ereje, selymes tapintása haj,-és ajakbalzsamok kedvelt összetevője. Ez fogyasztva annyira már nem egészséges, főleg ha sokat,sokszor nasizol.

Hogyan tehetsz még többet fejbőröd egészségéért?

Azt tudod jó, hogy ha száraz vagy zsíros korpa teríti a fejed, a hajhagymáid körül a vérkeringés és a biokémiai folyamatok nem zajlanak megfelelően. Eredménye a hajszálak minőségének romlása, viszketés, akár gombás vagy bakteriális  fertőződés. Szóval hajat mosni kell, igen, és akinek életmódból,alkati sajátosságból adódóan macerás a fejbőre, szánjon időt az ápolásra. Fejbőrmasszázs kókuszolajjal, jojobaolajjal, mandulaolajjal és illóolajokkal igen jótékony lehet a vérkeringésre és tonizálásra. Rozmaring, ylang ylang, zsálya, levendula mind tonizálnak, és ápolnak.

Az elmúlt időszakban azt hiszem mindenkinek sok "bad hair day"-ben volt része, de az átalakult életritmus, munkarend talán több időt enged majd Neked a haj,-és fejbőr ápolásra.