Gondoltad volna, hogy egyre több probléma adódik baktériummal fertőzött eldobható popsitörlőkkel? A felesleges hulladéktermelés csak a jéghegy csúcsa…

Nézd meg saját szemeddel a keletkező felesleges hulladékot

https://www.theguardian.com/environment/2016/nov/20/the-eco-guide-to-wet-wipes

Az Egyesült Királyságban hatalmas problémát jelent a lefolyók eldugulása, melyet lehúznak az anyukák a vécén. Legalább ekkora probléma az eleve létrejövő külső műanyag csomagolás és a minimum 65 db kendőcske. A kendők sajnos nem csupán papírból készülhetnek, hanem ún.non woven anyagból, ami műanyag.

Mit okoznak a popsitörlők a babák bőrével?

Mivel van átitatva a törlőkendő? Tulajdonképpen egy higított tusfürdővel,amit gyakran látványosnak tűnő ilyen-olyan kivonattal reklámoznak. Valójában gyakran a tartósító több bennük, mint a növényi kivonat, vagy éppen a bőrápoló, tisztító anyag.

Két fronton okoz problémát a tarítósító!!

#1: Túl sok van benne: irritál, kicsíp.

#2: Túl kevés van benne: elszaporodnak a szabad szemmel nem látható baktériumok, gombaspórák. Ezek súlyos szemirritációt és bőrfertőzéseket okozhatnak a gyermeknél, felnőttnél egyaránt.

A gyerekek immunrendszere nem áll készen még fertőzésekre.Bőrük pedig 5x vékonyabb,mint a felnőtteké. Túlzott tisztításra nincs szüksége. A parabén tartósítószerek, PEG származékok pedig minden korosztálynak kerülendőek.

A tartósítón túl egyébként külön probléma még a masszív illatanyag mennyiség, esetleges szilikon származékok is.

Kislányoknál akár a nemi szervet is erősen csípheti, irritálhatja többféle összetevő.

Törlőkendők egyébként máshol is jelen vannak életünkben: betegápolás, vagy takarítás, autótakarítás területén. Érdemes átgondolni mennyire szükségesek, vagy hogyan csökkenthetjük használatukat.

 

Mikor hasznos a popsitörlő és hogyan váltsd ki?

Biztos tapasztaltad, hogy a nagyon olcsó popsitörlők picikék, vékonyak és szinte semmire sem jók. A nyakig kakis babát legalábbis nem fogod megtisztítani vele. ilyenkor is, és talán máskor is praktikusabb a langyos víz+szappan. Úgyis szeretnek pancsolni, nem igaz? Persze utazáskor, mindennapokban számtalanszor kell egy gyors törlőkendő, amivel akár még a popsikrémezést is megúszod, mert olyan kellemes az összetevője…

Napi tisztításra pedig két módszert tudunk javasolni, mindkettőhöz 1 méternyi babaplüss anyagot kell vásárolnod és kényelmes méretűre vagdosni :). kaphatóak persze külön, strapabíró kendők is.

A KÉNYELMES: amennyiben 1 hét alatt elhasználod, készíts híg babasampon és mandula olaj (1 evőkanál olaj és 1 teáskanál sampon 1 dl vízben) keverékéből lötyit. Ezzel itasd át a kendőket és tedd zárhatő fedelű dobozba.

A FRISS: legyen kéznél a feldarabolt pihe puha törlőkendő és 1 flakon egyszerű olajkeverék. A kendőket frissen beolajozod és tisztítod a babapopsit. Ha rászáradt a „cucc”, úgyis mosakodás lesz a vége.

A kisbabás időszak kihívásokkal teli. Mégis a kényelmünk érdekében, éppen a gyermeikeink jövője miatt csökkentsük a hulladéktermelést. Ezzel spórolunk és egészségünkért is tudatosabban teszünk.