Minden növényi alapanyagról elmondható: ha olcsó, gyanakodni kell. Miért? Mert a növények termesztése, betakarítása, feldolgozása melós folyamat. 100% tisztaság esetén masszív mennyiségű mag, virágzat, szár,héj kellett, hogy feldolgozásra kerüljön.

Különösen az illóolaj nem olcsó mulatság. Mert az illóolajokhoz minimum 250 kg növény kell, hogy 1 kg illót nyerjünk. Mert az alapanyagok bevizsgálása és a gyártás, kiszerelés is költséggel jár.

Engedd meg, hogy pár mondatban leírjam, micsoda egy csoda dolog, hogy szinte minden illót (közel 400) megvásárolhatsz itthon és külföldről is. Az aromaterápia nem mese: már az antik idők óta használták az illatokat szeánszok, gyógyítások, vallási szertartások során. Tudták, hogy ha a lélek gyógyult, az segíthet a testnek.

Valóban, az illók elsősorban szagláson keresztül hatnak idegrendszerünkre, lelkünkre, mentális egészségünkre. Nyugtatnak, vagy épp frissítenek. Ahhoz, hogy kiegészítő terápiáként valóban hasson az aromaterápia, minőségi illóolajra van szükség. Ehhez a bio minősítés a legbiztosabb, de egy idő után Te is gyakorlott lehetsz a szaglásban.

A parfümök alapja is kezdetben az illóolaj volt; per fumo = füstön át. Innen a szó eredete. Az első jegyzett illatos víz a magyar Királyvíz volt, rozmaring hidrolátum. Ezt alkotója reggel belsőleg fogyasztva, napközben szépítkezéshez javasolta.

Mégis honnan ismered meg a minőségi illóolajat?

#1: Szaglásra és tapintásra. A „normális” illóolajnak minden szállítmánynál enyhén eltérő lehet az illata. Az édesnarancs néha édesebb, néha picit fanyarabb, de narancsos. Tapintásra könnyen párolgó, vékony olaj. Ha cseppentesz belőle egy színes lapra, maximum 1 éjszaka alatt elillan. Elpárolog.

JÓ TUDNI: az igazi jázmin és rózsa olaj már-már megfizethetetlen. És higítatlanul nem is szabad forgalomba hozni, lásd: MM rózsaolaj itt >>> https://mosomami.hu/Rozsa-olaj-5-bio-szojaolajban

Továbbá az alábbi növények nem adnak illóolajat: alma, aloe vera, körömvirág, egyéb fantázia nevek. Ezek szintetikus illatanyagok, parfümök. Ettől még nem rosszak feltétlenül, de nem terápiás illóolajok!

#2: Csomagolás: illóolajat higítatlanul nem lehet műanyag flakonba tenni, mert „megeszi” azt. Cseppentője sem készülhet gumiból. Bő 1 éves állás után az üvegflakonok műanyag kupakjai is megadják magukat, ha rossz minőségű a kupak anyaga (itthon ez gyakori probléma).

Lehet, hogy olyan illékony szerves anyaggal higították az illót, ami besegít ebbe a folyamatba Ez már egy következő kérdéskör,mint lentebb.

Aluminium flakonba csak akkor tehető illóolaj, ha belül hdpe bélés van, mert az aluminiummal is reakcióba léphetnek egyes szerves molekulák, komponensek.

PS: az ISO minden egyes illóolajnak meghatároz egy standard paraméter a különféle bevizsgálási módszerek határértékeire vonatkozóan. Ezért kell bekérni a Termékspecifikációt.7

Hogyan „mókolják” meg egyébként az olajokat?

Azaz: mivel tudod zavarba hozni a beszállítódat?

Sajnos, változatos képet mutat a hamisítás. Ez nem csak azért rossz, mert drágán veszel valami pacsmagolt terméket, hanem azért is, mert akár kozmetikumodba is kerülhet. Így a bőrödre ismeretlen dolgot teszel.

– Az egyik legismertebb, hogy szintetikus vagy más olajjal keverik az illót. Ez a higítás (megj. egyes olajoknál pl. rózsa ez kötelező, de fel is kell tüntetni.)

– Szokás a másodosztályú illóolajat keverni egy kis első osztályú anyaggal. Erre igazi iparág épül főleg ázsiai országokban. Pedig India egyébként úttörő volt az ayurvédikus szemlélettel az illóolajok alkalmazásában. Néha még a bevált vizsgálati módszerek: gáz kromatográfia és tömegspektrométer sem mutatja ki a problémát, de akár szaglás során mégis valami furcsaság van. Általában a törésmutató itt segíthet.

A másod osztályú illó jelenthet: más területen/országban termett, kevésbé karakteres növényt. Vagy az adott növény altípusát, hidridjét. Esetleg többszöri lepárlásból nyert olajat.

– Lehet, hogy ugyanazon növény más részéből nyert illóolajat is kevernek az adott illóolajhoz (pl. aminek eredetieg kizárólag virágzatból kellett volna készülnie)

–  Olykor  szintetikus illatmolekulákkal javítják fel a másodosztályú illóolajat és eladják minőséginek. Így a levendula illó igazán karakteres lehet.

Így óvd meg kedvenc illódat a gyors romlástól

Fénytől és melegtől tartsd távol. Ne engedd, hogy víz vagy pára jusson az üvegcsébe. A kupakot mindig gondosan tedd vissza-hiszen elillan az anyag.

********!!!!!!!********

TILOS illóolajat használni: epilepsziás, kruppos/allergiás egyének és várandósok kérjék ki az orvos tanácsát!

FONTOS: illóolajat higítatlanul bőrön sose használjunk, továbbá belsőleg ne fogyasszunk!

LEHETSÉGES VESZÉLYEK: bőrirritáció, fototoxicitás, légzőszervi irritáció.