A vírus mizéria alatt mindenkinek volt ideje gondolkodni, nézelődni és megreformálni az életét. A környezettudatosság reflektorfényt kapott, így gombamód érkeznek az öko tisztítószer reklámok. Na de mi a legjobb Neked és a Földnek?

 
12 éve még ufónak néztek bennünket, senki sem értette, miért nem jó nekünk a tucatmosószer, mosópor vagy öblítő.  Uri huncutság, ráérős fiatalok hóbortja a mosódió, mosószóda?

A mosószóda, mosószappan ma is tökéletes.

Ha ekcémás vagy, és “csak” tiszta ruhákat szeretnél, moss szódával és öblíts enyhén savas vízzel-azaz fél pohár vízbe 1 ek 20% -os ecet vagy kiskanál citromsav kerüljön. fehérítéshez aktív oxigénes fehérítőt adj ITT: https://mosomami.hu/Aktiv-Oxigenes-Feherito

A mosószóda minden mosópor alapja, a mai napig olcsó, és a teljes háztartásban bevethető. Semmiféle adalékot, illatot, színezőt nem tartalmaz. Pont ezért jó. És talán uncsi?

Mosógél-a 21.század kényelme

Ma is léteznek mosógélek oldott mosószódával, de igazából az egyre változatosabb (és olcsósított) ipari tenzidek hozták el a gélkészítését lehetőségét. A fogyasztói társadalom hívta létre, szinte versenyeztek a hölgyek, ki visz haza nagyobb és több flakont. Az öblítők országa lettünk, mely a mai napig tart-ahogy egyes mosógélek illata is…

Aztán a trutymós lerakódások a mosógépekben, a mind több érzékeny bőrű ember megmutatták, hogy valami mégsincs rendben.

A “mentes” mosószerek nagy feladata ma a kényelmet, hatékonyságot, szuper árat ötvözni bőr,-és környezetbarát tulajdonságokkal. Itt jött a képbe a mosódió

 

Kis kitérő- a mosódió hőskora

2007-ben még csak a szemes változat volt elérhető, és amíg nem voltak gyerekeink, bőven jó is volt vele mosni. A színes törölközők, ruhák ragyogtak, puha volt minden egyfajta friss-natúr illattal. A mosógépemben semmi lerakódás.  A foltok, szürkülések viszontgyakoribbak lettek, a kis baby zoknik koszosságával nem mindig bánt el makulátlanul és ki kellett találni, hogy maradunk tudatosak-de hatékonyak a mosás során is.

Hogyan lehet egy mosógél öko?

A mosódió főzetet először mosószódával, szappannal kevertük, aztán kiderült, hogy a “nagy ő” számára a cukortenzid. Így jóval kevesebb “ipari” tenziddel a formula működött és a mai napig hatékony, szuper kiadós mosógél az EcoNut, melyet UTÁNTÖLTVE is megvásárolhatsz és KIMÉRŐSBEN is hozzájutsz https://mosomami.hu/product/EcoNut-mosodios-mosogel

Így tehát a mosógélek több módon lehetnek környezetbarátak, például:

– A gyártás során kevesebb elektromos energiát, szállítást vesznek igénybe (csökkentett CO2 kibocsájtás)

– Olyan növényi alapanyag, mely nem ment át durva kémiai eljáráson (például nem etoxilált vagy szulfonizált, ahogy az SLS vagy SLES). ilyen alapanyagok: a mosódió, a vadgesztenye kivonat, cukortenzidek, glutamate tenzidek.

– Színezéket, sűrítőt nem tartalmaz (minek is?).

– Kompakt, kiadós formula azaz 1 mosáshoz akár 30-40 ml is elég.

– Papírba vagy visszaforgatható műanyag palackban kerülnek forgalomba.

Hogy tudhat -e egy mosógél mindent? Nem. Sok félék vagyunk, sokféle elvárással és igénnyel. Ezért is kínálunk 5 féle mosógélt, nézd csak:  https://mosomami.hu/UserFiles/files/catalog/mosomami_mososzer_katalogus.pdf

Vegán azaz növényi?

Ó nem. Igazából a kőolaj alapú tenzidekről is elmondható, hogy vegán, nem igaz? Szigorúan véve dinócsontból alakultak át mélyen a föld alatt. Tudnod kell, hogy SLS-t, SLES-t lazán készítenek nem csak kókuszból, de kőolajból is. E két összetevő nagyon népszerű az 1950-es évek óta számos habzó háztratási szerben. Mivel sokan nincsenek tisztában a kettő különbségével, ezt kihasználva vagy csal az egyiket vagy csak a másikat veszik ki az adott termékből.

A bőröd szárazsága, viszketése azonban árulkodó jel lehet…

Van néhány összetevő, ami elkerülhetetlenül szintetikus, de ez alig 1-3%-ot tesz ki egy korszerű öko mosógélben, és annak is lebonthatónak kell lennie- ilyenek a kozmetikai tartósítószerek, illatanyagok például. Ha tanúsítva van egy vegán vagy öko mosógél, ott is minden egyes szervezet ad 5% mozgásteret ezen extra összetevőknek.

Ugyanakkor néhány szintetikus összetevőt eleve ki lehet hagyni: színezéket, illatfixálót, optikai fehérítőt, sűrítő anyagot például.

Állatkísérletmentes?

Ez alapjaiban tisztességtelen reklámfogás. Sosem volt elvárás a mosószerek tesztje állatokon; sosem értettük, ez hogy jön a képbe… Az pedig, hogy egyes összetevőket halakon, egysejtűeken 20-30 éve teszteltek, és ez a Biztonsági adatlapban szerepel, nos, arról sem Te sem én nem tehetünk. A jövő pedig szükségtelenné teszi ezeket a kísérleteket.

Hogyan lehetsz Te öko?

– Nézd az apróbetűt- tényleg magyar az előállító cég? Miért fontos ez? Kevesebb szállítás kevesebb terhet ró az utakra, levegőre. A magyar cég adói pedig magyar ügyeket szolgál majd állami szinten.

– Ha teheted töltesd újra  a régi flakonod vagy térj be egy csomagolásmentes boltba! Meg fogsz lepődni, milyen jó móka! A legjobb flakon a le nem gyártott flakon.

– Mindig a lehető legkevesebb mosógélt adagold és törekedj praktikus, variálható, többször felvehető ruhadarabokat vásárolni.

Részesítsd előnyben a pamut, lenvászon anyagokat!

– Olvass a sorok között! Ha úgy gondolod, kevés az információ a cimkén, kérdezd a gyártót!

Költözés előtt áll cégünk és érezzük, hogy a sok extra teendő között még magasabb vevői elvárásoknak kell eleget tenni, rengeteg kérdés és kérés érkezik. Ezeket továbbra is bátran küldjétek az info@mosomami.hu-ra.

Mi  még magasabb zöld fokozatra kapcsolunk 2020 júliustól :).