Kedves barátosném viccesen mondta, hogy a bio attól bio, hogy azt éjjel permetezik. Szerencsére ez nem így van-legalábbis az esetek jelentős részében-, azonban ennek megvan a néha igen borsos ára és bizony a bio piacon igaz: olcsó húsnak híg a leve.

Élelmiszerek tekintetében persze a legmegbízhatóbb a saját vagy ismerős kiskertje. Sok sok blog, írás foglalkozik egymással szimbiózisban élő növényekkel-olyan párosítási megoldásokkal, ahol mintegy „védik” egymást a kártevők ellen. De mi a helyzet ha bio illóolajat vagy kifejezetten bio kozmetikai alapanyagot, esetleg kész kozmetikumot szeretnénk?

Mikor lett nem bio a bio?

Tulajdonképpen elszúrtuk,mint annyi mindent és most próbáljuk rendbe rakni. Mi,emberek. Sok évszázadig elég volt télen az alma, nyáron a barack; vagy heti egyszer hús, nagyon ritkán édesség.

Volt burgonya, bab, kukorica, háztáji csirke és mindenféle vegyszer nélküli finomság. Ez most magyar példa, és jóval a fogyasztói társadalom és globális fejvesztett kereskedelem előtti időkből.

A lényeg, hogy valamikor valahogy a tömegtermelés hozta magával a mind masszívabb vegyszereket, a kora XX. században. Érdekes, szintén pozitív magyar példa, de a legkorábban mindig itthon vonták ki a forgalomból a genetikai mutációt okozó, leginkább egészségkárosító mezőgazdasági vegyi anyagokat.

Kozmetikumnál a bio minőség sokáig nem volt kérdés. A paraszti Magyarországon a disznózsír volt a balzsam alapja, és hozzá adtak gyógynövényeket. A sertést házi koszttal (moslék) , permet nélküli kukoricával etették. A vegyipar már megállíthatatlan volt a XX.század elején és az olcsó kőolaj bevette a kozmetika ipart. Ezzel együtt nőtt a környezetszennyezés és teljesen jogos, ha valaki preferálja növényi hatóanyagból, vagy bőrápoló alapanyagból a bio minőséget.

A koktélhatás dolgozik, és ez alól senki sem kivétel-kérdés mikor lesz elege a Te szervezetednek?

Organic-organikus-bio

Több félreértés adódik a bio szó fordítása kapcsán. Az Organic angol kifejezés magyar szóhasználatban „bio”-t, azaz fenntartható, vegyszermentes, ökológiai gazdálkodásból származó terméket jelent. Az angoloknak ugyanakkor nincs jó szavuk az „ökológiai”-ra. Mindenesetre az organic szó hivatalosan magyar nyelven „szerves”-t jelent, azaz pl. szerves kémia-organic chemistry. Az organikus pedig nagyjából „természetes”-t jelent magyarról magyarra fordítva.

Német anyanyelvű ismerőseink megértik, használják a BIO szót arra,amire mi is. Úgyhogy ott nem fognak furcsán nézni ránk, ellenben angol nyelvterületen igen. Nekik a bio leginkább azt jelenti, hogy biológiai-azaz pl. mosószer esetében enzimekkel működő. Mindig kérdezz rá,érti -e beszélgetőpartnered, mire gondolsz :).

Egy szónak is száz a vége a BIO magyarul bio (de minimum ökológiai), angolul pedig Organic

 

Mikor írhatom rá forgalmazóként/gyártóként valamire, hogy bio?

Röviden és banálisan:

1. Ha import termék (EU-ban vagy azon kívül vásároltad) és megvan minden külföldi igazolásod hozzá,ami az Eladód (nem az ő eladója vagy annak az eladója…) nevére szól ÉS regisztráltál a Biokontroll Hungária rendszerében. *

Sajnos, külföldön jellemző, hogy pl. egy angol cég kínál bio és nem bio argánolajat. A bio-ról érzed is, hogy jobb, illatra, meg miegyéb tekintetben. Jóhiszeműen azt is veszed meg, de amikor a termékedet szeretnéd tanúsíttatni, kiderül, hogy az Eladód (bármiylen nagy és ismert) nevére nem szól semmilyen certifikáció, mert nem hajlandó tenni érte, fizetni, utánajárni. Váltig állítja, hogy a termék bio, hiszen a beszállítója adott bio igazolást ÉS a termék tényleg jobb,mint az átlag. Sajnos azonban itt el kell tőle búcsúznod hosszú távon.

Különösen lehet illóolajoknál érezni a különbséget. Itt a nem bio illókat sem bántom, hiszen minden cseppjük kincs! Akinek azonban fontos a papír, figyeljen oda már az első üzleti lépésnél.

2. Ha Te gyártod, termeled a terméket, akkor szintén a Biokontroll Hungária certifikál Téged itthon, Magyarországon. Itt is iszonyat munka a földminta, laborok, üzleti partnerek és egyéb sok infó gyűjtése, rendszerezése és a számlázási folyamat.

* a bio igazolás egész éves következetes papír alapú ,-és digitális információ gyűjtögetést, rendet kíván, valamint egyszeri és éves díja is van. A műhelyben egyes takarítószerek tiltottak és a bio alapanyag nem tartható együtt nem bio-val.

Az öko igazolás olyan szempontból ide tartozik, hogy nyilvánvalóan háztartási tisztítószerből, vagy papír áruból, ruhából a végtermék sosem 100% bio. A mosódiót pl. felesleges permetezni, ebből remek tisztítószer család  született 7 éve >>> https://mosomami.hu/?kereses=econut

A mosószert “öko” nak hívjuk, nem “bio”-nak. Itthon sajnos ennek nincs megfelelő tanúsító szervezete egyenlőre, de az apróbetű mindent elmond. Papírtermékeknél az újra és újra felhasználás segití a természetet kímélni. Ruháknál a bio pamut  kitűnő alapanyag, de magát a ruhát nem lehet minősíttetni.

Miből érdemes bio-t vásárolni?

Mindenből 🙂

Ha fontossági sorrendet nézzük:

– Gyökeres ,-és (répa, burgonya), leveles zöldségekből ( saláták). Babáknak legalább igyekezzünk a hozzátáplálásnál erre ügyelni!

– Egyszerű bőrápolókból (sheavaj, jojoba és egyéb olaj). Különösen idős korban a vékony bőrre nem mindegy mi kerül és ugyanez érvényes a gyenge immunrendszerrel rendelkező gyermekekre is. Semmi szükségük vegyszerrel, illatanyaggal, álmegoldással agyonpakolt terrmékekre.

– Gyümölcsök.

– Lisztek, növényi,-és állati élelmiszerek.

-Egyéb kozmetikumok és ruházat, papír,-irodaszer.

Mindenkinek más a prioritás, a fenti csak vonalvezető. Jó tudni, hogy ma már szinte minden termékkörből létezik bio, vagy öko.

A jövő zenéje

Napjainkra a bio, de legalábbis a vegyszerminimalizált gazdaság két célt is szolgál: csökkenteni a civilizációs betegségeket és kímélni az ökoszisztémát. Mind inkább látszik, hogy a vegyipar zöldül,ami érinti a háztartást, a bőrápolási szokásainkat és az élelmiszereinket is.

A zöld az új sztenderd- mi is ezen dolgozunk immár 10 éve :).Tarts velünk és ha tetszett a cikk, ne habozz megosztani ismerőseiddel.