Milyen érdekes, hogy a legmenőbb márkák mindig is valamilyen természetes eredetű, egzotikus vagy újra felfedezett természetes összetevővel kacsintottak Rád eddig is a polcokról, igaz?

A szépségipar mindig valami lenyűgözően új dologgal akar előrukkolni, pedig az alap bőrápolás egyszerűbb, mint gondolnád. Az, hogy sminkelünk-e vagy sem, nagyon szubjektív igény, ám ha puha tapintású, rugalmas bőrre vágysz idősebb korban is, akkor idejében kezdd az alapoknál!

Tisztítás - hidratálás - fényvédelem

Ha mindezt natúr/öko módon oldod meg, esetleg még zero waste is a neszeszered, kétszeresen is nyersz. Vajon tényleg megéri natúrra váltani? Erre keressük a választ a gyakori kérdések megválaszolásával:

Miben más egy natúrkozmetikum, mint a klasszikusok?

Röviden: mindenben. Egyfelől a kőolajalapú összetevők java-része tiltólistás, így kiesik egy csomó habzó anyag, szilikon, mesterséges visszazsírozó anyag, sűrítők, extrák. Ugyanakkor megengedő egyes tartósítószerek (Benzyl alkohol) tekintetében illetve az illatanyagok többsége is szintetikus, ám javarészt allergénmentes (vagy egyáltalán nincs is a termékben). Színezéket a legtöbb termékben nem alkalmaznak.

Natúrkozmetikum vagy zöldkozmetikum?

A natúrkozmetikum elsősorban a vásárlóért készül: a természet legjavát kínálja bőröd számára. Mi lenne jobb érzés, mint egy jojobaolaj fürdés után vagy egy kellemes illóolaj a parfümödben? A natúrkozmetikumok ezen felül bőven merítenek gyógynövényekből, kivonatokból a világ minden tájáról. Így kerül a polcra az indiai amlaolaj vagy éppen marokkói argánolaj.A zöldkozmetikumok, amelyet mi, a MosóMami csapata nevezett nevén még 2015-ben, egy picit tovább viszik a natúr vonalat: a termékfejlesztésnél az alapanyag előállítása (lehetőleg európai termesztésű, vagy Fair Trade és akár élelmiszer hulladékból nyert melléktermék, pálmamentes koncepció, stb.) és biológiai lebonthatósága legalább olyan fontos szempont, mint a minimál dizájn és a bőrre gyakorolt hatás.

Minden bio kozmetikum natúr, de nem minden natúr kozmetikum bio. Számít?

Mindenkinek más a fontos. A bio életmód egy olyan életmód, ami Neked és a bolygónak is jobb. Tény, Neked drágább. A natúrkozmetikumok Neked biztosan jobbak, a bolygónak pedig valószínűleg jobbak - hiszen a márkák mind odafigyelnek a helyi beszerzésű alapanyagokra és az öko tudatos csomagolóanyagokra is.

Mit használj vegánként? Elég, ha csak állati összetevő nincs a termékben?

Alap esetben rögtön IGEN a válasz. Azonban sokszor látható, hogy van a termékben szintetikus SLS/SLeS vagy éppen mineral oil néven ásványi olaj. Ez végülis nem állati eredetű (a kőolaj keletkezése persze más kémiai kérdés: egyesek szerint dínócsontok és őstengeri maradványokból keletkezett, esetleg az őslégköri maradványból, vagy éppen a föld alatti szervetlen karbidokból), de kérdés, beilleszthető -e vegán életmódba? Amikor az emberben a környezetvédelmi szakember és a vegyész egyszerre kell, hogy ötleteljen, kérdésessé válik, hogy az olcsó, jól bevált kőolaj alapú, nem irritáló anyagok támogatják a vegán és környezettudatos életmódot, vagy a néha nehézkesen beszerezhető, elég drága natúr összetevők. Itt is a körforgásos rendszer hozhat újítást: helyi termelésű anyagok, élelmiszeripari hulladék, baktériumok, műanyagok csökkentése lehet a jövő.

Létezik olcsó natúrkozmetikum?

Érdekes, hogy a klasszikus összetevők ára is felrepült a Covid-19 pandémia alatt, és már egyik műfajban sem az alapanyag a legdrágább: a gyártó bérköltségei, rezsije, marketing és terméktámogatás, ügyfelekkel való folyamatos kommunikáció is költség. Amikor magyar terméket vásárolsz, akkor legalább az efféle hozzájárulást szinte a szomszédnak adod, és nem egy ismeretlen rendszeren jut majd el valamikor, valakinek a tusfürdő ára. A hatóanyagos, gyógynövényes kencék általában jogosan drágábbak; az egyszerűbb tisztálkodószereket könnyebb jóárasítani. Az egyik legjobb spórolás az utántöltés: a műanyagok és nyomdai címkék drágulása után több száz forint megtakarítható, ha utántöltöd a terméket egy csomagolásmentes boltban 🙂

Kinek nem való a növényi összetevő?

A natúrkozmetikumok nem csodaszerek, nem gyógyszerek. Összességben előnyükre válik, hogy bőrazonos zsírsavakkal ápolják bőrödet, kíméletesebben tisztítják a fejbőrt, hajat és a dekorkozmetikumok is valahogy természetes hatást biztosítanak. Az irritáció veszélye azonban fennáll: elsősorban illóolajok lehetnek irritatívak. A másik nagy veszély, hogy sok gyártó elcsábul egy-egy egzotikus összetevő, színezék vagy illatanyag hallatán és nem jár utána, hogy az EU-ban engedélyezett -e, milyen koncentrációban, vagy éppen van-e bármilyen háttérdokumentáció hozzá. Így, bár a termék a legnagyobb jóindulattal és gondossággal készül, árthat. A „csináldmagad” termékek is egy bizonyos szintig nagyon szuperek, és kreatív elfoglaltságot jelentenek, de már nem akkor, ha például napvédő krémet vagy szemkörnyék ápolót tervezel.

Ideje talán a természettel összhangban élni újra, jó formában maradni testileg és lelkileg. Jó formában hagyni a bolygót is, és annak élővilágát. Nem kell kimeríteni a természeti forrásokat, és “a kevesebb több” elvét a natúrkozmetikumok nagyon jól képviselik szerte a világban.

Válogass kedvedre webshopunkban, ahol többek között rengeteg natúrkozmetikum közül választhatsz.

Zöldséges tasak RPET 3db/csomag

1 500 Ft nettó 1 181 Ft

Hűtőmágnes jegyzettömb+ceruza

480 Ft nettó 378 Ft

Eco-Z Sheavaj HAB narancs-kókusz, üvegben

1 960 Ft nettó 1 543 Ft

Karácsonyi süti kozmetikai illatolaj 30ml

1 302 Ft nettó 1 025 Ft

Szegfűszeg kozmetikai illóolaj 30ml

2 340 Ft nettó 1 843 Ft

Denttabs KIDS fogtisztító tabletta fluoriddal 125 db

3 101 Ft nettó 2 442 Ft