Sokan kérdeztétek, hogyan lehet “feldobni” a virágvizeket.Hogyan lehet az illókat vagy egyéb olajat a vízfázisba varázsolni?

ÚJ FOGALOM,IDEJE MEGTANULNI : SZOLUBIZÁLÓ

Mi a különbség a spray-elhető termékek és a krémek között?

A krémekben (hacsak nem egyenesen 100% olajos balzsamok) a víz jellemzően 65% fölött, míg az olaj 35% alatt van jelen különféle víz,-és zsíroldékony (ható)anyagok körítésével. Krém, lotion, esetleg “milk” készülhet így. Emulgeálókból mondhatni, hogy nincs új a nap alatt. Van már szintetikus,fél szintetikus és növényi. Van OW és WO típusú. Van ami kifejezetten hajtermékhez való (kationos,pl. BTMS) vagy éppen könnyedebb krémekhez való kellemes bőrérzettel(pl. Montanov széria). Egyesek kezdőknek is nagy sikerélményt adnak, mert elronthatatlanok (pl. PSC3, Emulsan II.).

 Emulsan II-vel készült ALOE KRÉM

A kozmetikai spray-k nagy része azonban 90% fölötti víztartalommal és 10% alatti egyéb olajfázis tartalommal bír. Fontos, hogy vegyész értelemben minden vízben oldható alkotó (glycerin, virágvizek, alkohol, stb.) a vízfázishoz tartozik. Itt úgy tűnik, az emulgeáló nem segít. Hiszen a cél,hogy víz folyékonyságú ,sőt lehetőleg vízszerűen átlátszó terméket kapjunk. vagy gélt :). Erre egy példa recept ITT: https://mosomami.hu/product/Szolubizalo-ECO

A legjobb tehát , ha szolubizálót használunk.

Similia similibus solvontur

Beleégett az agykérgembe a kémia szakos igazgatónk bemutatkozó mondata :).Hasonló a hasonlót oldja. És igen. A szolubizálók afféle “beoldók”. Az emulgeálókhoz hasonlóan van egy részük, ami a vizhez kötődik és van egy részük, ami az olajokhoz.

Nem tévesztendőek össze azon anyagokkal, amik diszpergálnak. Diszpergálás= próbáljuk egy darabig oldatban tartani a vízben és zsírban is oldhatatlan részecskéket pl. cink oxidot naptejben. A szlárd fázis voltaképpen ilyenkor lebeg a termékben, de azt viszonylag stabilan.Köszönhetően a diszpergálónak.

Az a bizonyos HLB

Fontos,hogy a szolubizálók nagy része folyékony, másik részük fél szilárd,kocsonyás. A HLB indexük jellemzően 14 fölötti. Sokszor segéd emulgeátorként vannak jelen egy termékben.

Természetes vagy natúr?

Micellás víz, body mist, arctonik nem probléma többé:)

A szolubizálókból nem túl széles a paletta. Vannak a Poliszorbátok, a PEG 40 hydrogenated castor oil és néhány natúrvonalas termék.  A poliszorbátok és PEG-ek bár növényi eredetűek, de etoxilálják őket. Ez egy nem túl kedves vegyület, és elvileg biokozmetikumban nem elfogadott.

A natúrtermékeknél én a so-so kategóriába sorolom. Néha irritálhat ha túladagolják. A poliszorbát 60-at ITT találod >>> https://mosomami.hu/product/Szolubizalo-PS60

És itt a pont. Ha tudjuk, hogy max 10%ot javasolnak a szolubizálókból használni egy termékben és tudjuk, hogy a szolubizáló:oldott olaj aránya kb 1:4-től akár 1:8 is lehet, akkor látjuk,hogy mik a lehetőségeink termékünk tervezése és kivitelezése során.

Félszintetikus vonal képviselői:

Polysorbate 20: tiszta átlátszó folyadék. Max. 0.5% olajat szoktak vele beoldani.

Polysorbate 60: zselés, dermedésre erősen hajlamos olajos termék.

Polysorbate 80: barnás folyadék. Akár 2% olajat is be tud oldani.

PEG 40 hydrogenated castor oil: zselés, dermedésre erősen hajlamos olajos termék.

Natúr vonal legismertebb tagjai INCI szerint:

1. Caprylil-capril glucoside: inkább habzó termékekbe: sampon, tusfürdő, arclemosó. Lehet kísérletezni már 1:2 aránnyal is. WEBSHOPBAN>>>https://mosomami.hu/Capril-Glucoside

2. Caprylyl/Capryl Wheat Bran/Straw Glycosides; Aqua; Fusel Wheat Bran/Straw Glycosides; Polyglyceryl-5 Oleate; Sodium Cocoyl Glutamate; Glyceryl Caprylate: minden más termékhez. Sajnos nagyon drága. Létezik a gyártónak gluténmentes verziója is…

3. Szolubizáló ECO >>> https://https://mosomami.hu/product/Szolubizalo-ECO

Sampon argánolajjal

Lehetséges problémák túladagoláskor:

Bőrirritáció.

Ragacsosság érzés.

Termék habzása.

Parfüm, after shave mist, hajzselé sem akadály…

Lehetséges problémák alul adagoláskor:

Nem lesz átlátszó a termék

Megül a termék tetején az olaj

A natúr vonal problémája:

Idővel hajlamos beszíneződni mind a szolubizáló, mind az olaj.Általában egymásra hatnak.

A szolubizálás tehát kitartást és figyelmet igénylő feladat. Kellő figyelemmel és fegyelemmel elérhető a kívánt tökéletesség. Izgalmas és fordulatokkal teli alkotó órákat nyerhetünk használatával.