Minden cégnek van küldetése, céljai,ami jó, ha már az elején 100% tiszta. Nekünk is vannak alapelveink, melyekhez 2009 óta tartjuk magunkat. Van,ami időközben került a vezérelvek közé- mialatt a környezetbarát jelző már nem hippi mozgalmi jelkép, hanem elvárható alap (kellene, hogy legyen).

Hiszem, hogy minden ember és cég tehet a maga módján a fenntartható gazdaságért, a körforgásos termelésért és bolygónk jelenlegi (már kifacsart) állapotának megőrzéséért. Fel kell ismerni, hogy egyéni szinten hatalmas felelősségünk van-ami egyben áldás és átok.

Hogyan is segíthetünk termékeinkkel a zöld útat elkezdeni?Hogyan tudsz haladó vagy feketeöves ökotudatos háztartásvezetővé válni?

Hadd meséljem el, mi minden vezérel minket 15 éve!

Növényi alapanyagok az első helyen

A növények újranőnek, míg a kőolaj készletek kiapadnak. Ráadásul a föld alólikitermelés nem csak energiaigényes, de káros. Növényi alapanyag alatt ma már érthetjük az:

  • Élelmiszer hulladékból nyert ún.upcycle  összetevőket (pl. olívaolaj alapú cocoyl glutamate,  narancsolaj a hulladék héjból, bőrradír a kávézaccból vagy mandulahéjból). 

  • 100% növényi összetevők, melyek nem mentek át agresszív kémiai eljáráson (pl. glökozidok, melyben a cukor és a zsírsav is növényi eredetű)
  • Részben növényi-de kémiai eljáráson átesett összetevők, melyeket az Ecocert is elfogad (pl.Sulfonátok)
  • Ide sorolhatjuk az újgenerációs,  bakétriumok segítségével előállított összetevőket is pl. xanthan, enzimek, rhamnolipidek. A Rhamnolipidek habzó anyagok és jelenleg a legdrágábbak. Glycolipid felületaktív anyagok.

Mitől mentes és miért?

Röviden: termékeinkben minden benne van,ami kell és semmi, ami nem :).

Minőségi,többfunkciós összetevőket használunk és nem teszünk bele felesleges "glam" összetevőket. Például még több gélesítőtől lehetne a mosógél jó sűrű; az illat lehetne markáns és sok, lehetne csillámporos a tusfürdő vagy valami nagyon extra, messziről jött olajjal dúsított a szappan. Mindent a bőrnek-de csak ha nem fáj a környezetnek :). 

Ezért is, bizonyos termékeket nem valószínű, hogy megtalálsz a listánkban, mert mi alap háztartási,-és testápolási finomságokat alkotunk Neked öko manufaktúránkban.Tisztaság és ápoltság minimalista módon, tetőtől talpig. Ezt kínáljuk Neked.

Fair Trade 

Tisztességes kereskedelem, tisztességes fizetés annak, aki ezzel a legtöbbet dolgozik: erről is szól a Fair Trade. Számos alapanyagnál már sikerült ilyen tanúsítással ellátott verzióra váltani; ehhez még BIO tanúsítás, Ultragreen certifikáció társul.

Pálmavaj- teszünk az esőerdők védelméért!

RSPO ide vagy oda, túlságosan szeretjük a gorillákat ahhoz, hogy ne kutassunk fel minden létező pálmamentes alternatívát. Minden évben akad egy-két csemege :).

Sajnos, az alapanyag gyártók nem mindig tüntetik fel a nyersanyag nevét, származási országát, így sokszor nyomozókat megszégyenítő módon kell ezt megfejteni; na de, ez is a munkánk része. Egy tenzid például ugyanazzal az INCI-vel készülhet pálmamag vagy kókuszvaj alapból is; egy SLES habzóanyag lehet Ecocert-es vagy sem (még ha etoxilált is) , és ez nagy különbség!

Állatkísérlet mentes termékek- törvény is van róla

Jobban hangzana marketing szempontból, ha dicsekednék, hogy bizony a mi termékeink állatkísérlet mentesek. Aonban törvény van arról, hogy ezt nem lehet megtenni ÉS, egyébként arról is törvény van, hogy az EU-ban tiltott az állatkísérlet kozmetikumoknál. Szóval ez is pipa :).

Mosószereknél abszolút felesleges lenne egy ilyen kísérlet, mert ha minőségi összetevőkből, jó receptúra alapján készítünk valamit, akkor már a szakirodalmi adatok és szakszerű kémiai számolások útján elemezhető az irritáció, és esetleges környezeti hatások.

Spórolunk a vízzel

A legtöbb formulánál mi ún. koncentrátumokat készítünk, azaz a mosószer több mosásra elég, mint egy klasszikus. Sőt, egy tisztítószer több célra is jó. A samponok, tusfürdők akár kétszeresükre is higíthatóak.

2019-től elindultunk a vízmentes tisztítószerek és kozmetikumok útján. Izgalmas, kihívásokkal teli része a vegyészetnek, Deó tömb, balzsam, sampon, tusfürdő-mind elérhetőek kompakt formulában, melyhez sem műanyag flakon sem hozzáadott extra víz nem kell gyártás során.

Mosólapkánk nagy kedvenc >>> https://mosomami.hu/senseco-deluxe-mosolapka/

Csomagolás mentesség

A partnerboltok és vásárlóik kitartásának, ösztönzésének hála már több éve szállítjuk a kimérős mosószereket is több bioboltba, csomagolásmentes boltba. 2020-tól kozmetikumok (folyékony szappanok, tusfürdők, samponok) is 5-10-25 literes tartályban kerülhetnek polcra. Ez több száz műanyag palack megspórolását tette lehetővé.

Papír és fém csomagolás 

Mosószappanunk is papír kartonban kerül a polcokra, ahogy shea vajas szappanjainkról is lekerült a műanyag fólia és csak papír karton maradt.

 Hogy tökéletesen vagyunk -e, nos, nem hinném, de mindig az adott lehetőségekhet és tudásunkhoz mérten lépegetünk a tudatosság útján.

Tarts velünk egy zöldebb világért és, kérdezz bátran, ha elakadnál!

Tegyük együtt tisztába mosási szokásaidat!