A siker néha apróságokon múlik. A saját kence olcsó és biztonságos. Neked is sikerül tippjeinkkel…

Sokan kérdezitek, hogy mi a tuti recept és mivel is kivitelezzétek. Ez alapvetően kutatás-fejlesztés dolog, de most olyan titkokat árulunk el,amiért mások fizetnek…

1. MELEG ELJÁRÁSOS EMULZIÓK

Hobby kezdő és haladók is pici adagnál a legjobban a kézi habverő,rozsdamentes keverőtál megoldással járnak a legjobban. Pár percig alaposan keverd össze a két, 65-70 C fokra melegített fázist, és amikor 40 C fokra hűlt, adhatod hozzá a hőérzékeny anyagokat. pH-t mérj!!!!

Nagy adagnál ha V/O az emulziód, jó lehet a gépi habverő, mert krémessé tesz. V/O emulzióban 5-20% a vízfázis.  DE sajnos, O/V rendszerekbe túl sok levegő mehet be és ez a kence romlásához vezet plusz nem is áll össze jól. A botmixer a barátunk. 250 g-tól ez már hasznosabb. Erős, gyors, hatékony. Érdmemes keverés előtt alkoholos oldattal szépen letörölni, fertőtleníteni is. Ugyanezt a tégelyekkel is tedd meg, pláne, ha újrahasználtak.

STABILITÁS fokozása: Az emulziók három féle módon lesznek stabilak:

– Fizikai módon: a két, keveredni nem akaró fázist olyan aprócska részekre tördeljük,ahogy csak tudjuk, így minél később állnak össze újra…Erre való a mixer nagy ereje, és fordulatszáma.

–  A fő emulgeátor mellé használt segéd emulgeátor “hidak” képzésével tartja távol a már emulgeált,összekapcsolódott molekulákat egymástól. Ilyen a cetil vagy cetearyl alkohol 0.5-1%-ban. Egyes emulgeátorok pl. az Emulsan II vagy a PSC önmagukban is jók. Otthoni kencéhez nem feltétlenül kell segéd emulgeátor velük.

– A víz fázis ban használt xanthan gumi egy gélesítő.Szintén a gél-mátrix  szerkezettel segít a krém stabilitását fenntartani. 0,1-0,4%-ban használd krémben. Egyéb géles termékben akár 1-1.5%-ban. Natúr samponokban is jó hasznát veszed sűrítéshez. Itt megnézheted, hogy használd a xanthant:https://www.youtube.com/watch?v=VxrRBHFOLPI

Extra tipp: sose keverj anionos anyagot kationossal (pl. hajbalzsamok, hajápolók).Kérdezz rá az alapanyagra! És ügyelj az alapanyagok különféle pH igényére, illetve hőmérsékleti érzékenységére.

2. HIDEG ELJÁRÁSOS EMULZIÓK

Ma már léteznek, elsősorban polimerek (kvázi szintetikus). Ezek valóban csak “összeöntöd és kész” alapon képeznek emulziót vízből és zsírfázisból. Mindenképpen jó dolog az energiatakrékosabb és olcsóbb megoldások felé.