COVID-19

Szerintem az elmúlt egy év meg sem történt, csak álmodtam.

Ugyanott vagyunk, a probléma legalább ugyanakkora és megint azt érzem, mindent de minden takarítanom kell háromszor és UVC lámpa alatt kellene aludnom…

Egy év alatt mindenkiből vírusszakértő és sterilizáló szakember lett, mialatt tonnaszám ömlött a klór a csatornákba. Szerintem sokan el sem olvasták, miből mennyit és mit mivel lehet használni, valamint minek van és minek nincs értelme. Na most ezt bepótoljuk!

Fontos, hogy most lakossági felhasználásra szánt termékekkel foglalkozunk, a kórházakban, az iparban másra lehet szükség és más eszköz, anyag is elérhető.

Mit használjak, klórt vagy alkoholt?

Felületekre klóros vagy aktív oxigénes terméket, kézre alkoholos terméket használj. Felületről nagyon gyorsan párolog az alkohol, így nem lenne elegendő hatóideje. Eszközöket lehet vele sterilizálni, de a behatási ideje ebben az esetben több perc. A kézen sokat segít a gél állag, hiszen ott tartja az anyagot, emellett a többi összetevő nem szárítja ki a bőrünket. A klór viszont a kezünknek nem egészséges, belélegezni pedig rendkívül veszélyes!

Ahogy sokszor a mosógél használati útmutatóját sem olvassuk el, úgy a klóros tisztítószerek címkéjét pláne nem. Ezzel többszörös gondot okozhatunk:

  • A klór nem fertőtlenít, illetve nem a klór fertőtlenít! A klór bomlása során ún.naszcensz (egyatomos) oxigén szabadul ki, és ez színtelenít, fertőtlenít, teszi a dolgát.
  • A klóros szereket sosem szabad forró vízben oldani, mert a klórgáz maradandó sérülést okozhat a tüdőben, valamint sosem szabad forrón PVC padlón használni, mert ott is káros gáz szabadulhat fel.
  • Semmilyen savval nem keverhetsz klóros tisztítót, mert a felszabaduló klórgáz akár fatális sérülést is okozhat.

Az aktív oxigénes fehérítő hogyan hat?

Az aktív oxigénes fertőtlenítő oxigénnel hat. A nátrium perkarbonát képlete tartalmazza a H2O2 molekulát, azaz hidrogén peroxidot, melynek vízben való bomlásakor szintén születik naszcensz (egyatomos) oxigén atom. Teszi a dolgát. Szintén nem kell túladagolni!

  • Mosáshoz kb fél evőkanál 4 kg ruhatöltethez. Általában a normál mosóporokhoz és mosógélhez is adható. Nem fakítja a ruhát.
  • Meglepő módon ehhez nem kell 60-90 fokos víz: sőt, a gázok oldékonysága miatt a túl forró víz nem kedvez az oxigénünknek, túl gyorsan kiszáll a vízből. Szóval langyos, 40 fokos mosás vagy kézi mosás elegendő.
  • Az aktív oxigénes fertőtlenítő oldódását és hatékony bomlását segíti egy régi összetevő, ami nem veszélyes anyag: a TAED(Tetracetil-etilén-diamin ). Általában 1:6 arányban kell adni az oxigénes fehérítőhöz, hogy együtt verhetetlen fehérítést, roppanós tisztaságot kölcsönözzenek.

Az oxit teheted ugyanúgy szórófejes flakonba és csempét, kádat ki tudsz vele takarítani, ha feloldódott.

És ha nem akarok vegyszereket?

Több módja van, hogy szűrd a levegőt, esetleg sterilizáld a felületet, eszközt, gépet.

  • Létezik ún. germicid lámpa, mellyel nagyon-nagyon óvatosan kell bánni és otthonra nem javasolt. Vannak steril légszűrők, és speciális, otthonra szánt fertőtlenítő lámpák, melyekkel a levegő tisztán tartható. Ezekkel a lámpákkal ruha, vagy bőr nem tisztítható, az UVC lámpák károsak a szemnek és bőrnek is. Kisebb eszközöket, papucsot általában lehet “lámpázni”. Mindig kérdezd meg a forgalmazót!
  • Nagyon magas hőmérsékleten való kifőzés/gőzölés. Általában a legtöbb mikroorganizmust el tudja pusztítani a forralás és a vasalás - kisbabásoknak mindig javaslom 3 hónapos korig vasalni a ruháikat. Természetesen fontos a rendszeres szellőztetés, a városi por letörlése a bútorokról, a felmosás. Először távolítsd el fizikailag a koszt, és csak ha szükséges, akkor fertőtleníts!

Idén a nagytakarítás megint valami sokkal többet jelent, de ehhez nem kell mindent mindennel összeönteni, vagy a közeli halastó lakóit kipusztítani, hiszen tippjeinkkel ragyogni fog otthonod minden helyisége.