Sokan próbálják utánozni, találhatsz videókat, de van, a mikor a vegyész is belebukik GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Érezhetően zsíros szappan, jellemzően lúgos illattal. Semmi extra adalék, a színe, állaga, illata csak a benne lévő, elszappanosított növényi zsíroknak köszönhető. A bőrünk imádja. Tinik és kisbabások is örömmel használják. Segít a pattanásos bőrnek, és a kissé zsírosabb férfi arcbőr is hálás érte. Vigyázat, utánozzák!:)

Gy.i.k.1: ez 100% vegán/natúr szappan?

Röviden IGEN. Egyfelől azért, mert a lúgot különféle növények hamuja adja. Jellemzően a kakaóvaj héja, kókuszdió héja, banánfalevél. (régen itthon is a mosószappan lúgjához a kemecéből kivett hamut használták). Akik elvetemülten szeretnének igazi ghánai szappant készíteni otthon, ez a hamu kapható csomagban is. A lépések látszólag egyszerűek, de ne hidd, hogy nem igényel többéves gyakorlatot a procedúra.

Az olajok pedig jellemzően kókusz, pálmamag, kakaó, és nagy részt sheavaj. Ezek mind kimondottan hidratáló, a bőr rugalmasságát fokozó alapanyagok. Önmagukban is csodásak.

Gy.i.k.2.: Miért fekete?

A hamuval kálilúg keletkezik,ami a folyékony, krémszappanok fő összetevője. A kálilúg kissé barnára színezi a zsirokat. Így szappanosítja el azokat. Ez esetben eleve erősen bézs, sárgás zsiradékokról lévén szó, ez fokozódik. A barna-sötétbarna minden árnyalata felfedezhető a szappanokban.

Gy.i.k.3: Miért ilyen puha?

A fentiekből adódik, hogy ez a szappan mindig is egy "gyurmázható" keménységű marad.

A kálilúg sosem ad "tömbszappant", hanem krémes, akár folyékony, sűrű masszát.

Egyes cégek termékei kifejezetten morzsalékosak, mert a vizet olyan jól elpárologtatják. Lehet már külön feketeszappan pelyheket is kapni.  Sok sok év alatt szárad viszonylag keménnyé. Ezért kell óvni a fürdőszobában, hogy szétázzon a szappantartóban.

Gy.i.k.4. : Miért pöttyös/foltos?

A különféle zsírsavösszetételű zsiradékok más-más képpen szappanosodnak el. A kálilúg megszínezi őket érdekes mintákban. Valamennyi "superfat" marad is benne, ami sosem szappanosodik el, ezért is szuperül hidratálja a bőrt.

Tehát sheavaj vagy kakaóvaj darabokat is felfedezhetsz benne.

Gy.i.k.5. : A feketeszappan tömbből készülhet folyékony feketeszappan is?

Igen, nagyon egszerűen. Kövesd a feketeszappanos videónkat itt:https://www.youtube.com/watch?v=FEKdrtgafWU

Érdemes hozzátenni még 2 evőkanál glicerint. A glicerin kiváló vízmegkötő és kissé csúszósabb, selymesebb lesz a folyékony szappanod. 

A ghánai receptúrát tehát mindenki tudja fejből, a megvalósítása azonban családról családra más. Van, amikor illatosítják, és van, hogy gyógynövényeket is tesznek bele, pl. neem olajat. Igazi praktikákat igényel.

Próbáld ki a szép,tiszta bőr felé vezető megoldást!