Az illat,amitől mindenki felkiált: mmmm.narancs! A szín,ami boldogságot sugároz és melegségével körbeölel. Az illóolaj, ami pazarlásmentes módon készül és igazán megfizethető tagja a házi boszorkány patikának.

Valahogy szeretem az egyszerűen nagyszerű dolgokat, és az olyan megoldásokat, amelyek széles körben,megfizethetően teszik jobbá az emberek életét. Az édesnarancs illóolaj pont ilyen.

Egy csepp jó hangulat

Már attól jobb kedve lesz az embernek, hogy látja, ez az illóolaj igazán öko módon készül. A mai egyik fő technológia az, hogy a narancslé  készítő üzemekben egyúttal narancs illóolaj is készül. Tüskés hordóban forgatják a sok sok gyümölcsöt, kipréselik,passzírozzák a gyümölcs levét és vele együtt a héjából az illékony olajakat. Ezt szétválasztják, a maradék pedig komposzt.

Az édesnarancs nem tolakodóan citrusos. Inkább süteményt juttat eszünkbe, egyfajta nyugodt derűt, mint hirtelen ébredő jókedvet. Egyértelműen csökkenti a stresszt és szorongást, oldja a depressziót. Termőterületenként más más illata van, de fő komponensei:

-limonén: még nem pontosított módon idegi sejtjeink receptoraival kapcsolódik oly módon, hogy csökkenti a fáradtságot, stresszt.

– citrál: ez adja a citrusos illatot.

-citronellál: nyugtatóan hat az idegekre.

 – mircén: izomlazító hatású

– alfa-pinén: felpezsdíti a vérkeringést.

Érdemes párologtatni hagyományos gyertyás vagy diffúzer készülékkel, ezzel is megalapozva a jó hangulatot otthon. Ellentétben az erős mentákkal, vagy rozmaring-gal, az édesnarancs gyermekek esetében is alkalmazható. Jó szolgálatot tehet ez az illó a reggeli induláskor, vagy este átbeszélni mi történt az oviban, bölcsiben.

Két csepp egészség és szép bőr

Szintén a limonén a fő komponens, mely erősíti immunrendszerünket, jótékonyan hat a sejtek anyagcseréjére. Segíti a görcsök oldását. Bőrápolókban alkalmazva segíti a sebek hegesedését, segíti a bőr üdeségének fenntartását. Napozás előtt 6 órával ne alkalmazzuk, mert pigmentációt okozhat.

A citrál a frissítő citrusos aromáért felel, melyet a parfümipar is előszeretettel használ.Közvetlen bőrön használva irritációt okozhat. Az illóolajokat érdemes mindig bázisolajjal (lásd itt) keverni.

A citronellál fájdalomcsillapitó hatású komponens, melyet külön is kutatnak ma már.

A mircén és alfa-pinén tartalma miatt nem csak sportolás előtt és után hasznos összetevője sportkrémeknek. Fahéj illóolajjal, picit mentával segítheti a kozmetikum a narancsbőr elleni harcot. Ehhez természetesen ésszerű táplálkozás is szükséges.

Parfümként vagy aromaterápiás céllal az édesnarancs illóolaj legjobb barátai:

-mentafélék: főleg lágyabb fodormenta.

– egyéb citrusok: édesebb mandarin például.

– fás és/vagy keleties illatok: cédrus, fahéj.

 Három csepp higiénikus otthon

Amikor édesnarancs illóolajat adsz a mosáshoz, vagy a felmosáshoz, nemcsak mesés illatot adsz otthonodnak, de megelőzheted a „házi bacik” terjedését.

Szinte minden illóolajról elmondható, hogy valamelyik vírus, vagy baktérium, vagy gomba ellen hatnak, de a megfelelő dózis megállapítása bőrön, hajon alkalmazva már az arra nyitott orvosok dolga.

Mindenesetre azzal nem okozol gondot, ha édesnarancs illóolajat adsz a konyhai tisztító folyadékodhoz, vagy a csapokat is citromsavas-édesnarancs illós pamutronggyal törlőd át. A SensEco ablaktisztítóban kubeba illóolajat használunk >>https://mosomami.hu/SensEco-Ablaktisztitoszer

Alkalmazd tehát:

-felmosószerbe
-bútorápolóba
-öblítő helyett ecettel keverve,vagy turbózva a Citrom mosóparfümt (lásd)
-általános felülettisztító spray-be
-wc olajként 1-1 cseppet.

Közeleg az ősz, vele a bezártság, hosszabb esték. Érdemes a lelked felkészíteni, és megelőzni a külső-belső bajokat. Talán az édesnarancs illóolajban is szövetségesedre találsz.

Gondtalan iskolakezdést, gyönyörű őszt kívánok!