Még a legelszántabb diétázónak is jól jön egy kis segítség-ha fogytán az akaraterő. Ebben is segít az aromaterápia. Egyes illóolajok pedig a rendszeres (napi 5 perc is az!) mozgást egészítik ki bőrtónust javító hatásukkal.

Valljuk be, a boltok polcain található élelmiszerek/élelmiszer készítmények  70%-a egyszerűen nem arra való,hogy hosszú távon ideális testsúllyal és jó energiaszinttel rendelkezzünk míg világ a világ. életmódunk sem abba az irányba megy, hogy tónusosak maradjunk, de a jó hír,hogy tehetünk magunkért!

A kiegyensúlyozott táplálkozás (ebbe a brokkoli éppúgy beletartozik, mint 1 kocka csoki néha) és rendszeres mozgás mellett szükséges időt szánni a regenerálódásra. Helyre kell tenni magunkat olykor mentálisan,és a masszázs is jól esik a testünknek. (figyelem: egyes betegségek,állapotok esetén sem az illóolajok sem a masszázs nem javallott!)

Az itt felsorolt olajokat leginkább masszázsolaj formájában alkalmazd. A mentaféléket és citrusokat természetesen limonádé formájában bátran fogyaszthatod a friss növénnyel készítve-sosem illóolajjal!

1. Grapefruit:

 

  A citrusféle édes-kesernyés illata csökkenti a stresszt, motivál, és frissít. A legdurcásabb napokon is 10 percen belül jobb kedvre derít.


2. Fahéj:

Édes-fűszeres illata csökkenti az édesség iránti vágyat. Nem csak karácsonyi sütikbe való!A szokásos natúrjoghurtos-túrós diétás desszertek fontos fűszernövénye is. Illólaja nem csak a fából, hanem leveléből is készülhet. (bark vagy leaf).


3. Gyömbér:

Pikáns fűszeres illata ébren tart, masszázs olajba téve fokozza a bőr feszességét, segíti a sportolás előtti bemelegítést.


4. Citrom:

A legvidámabb illatok egyike. Friss, üde, napsütötte illat, mely sportolás közben is motivál. Utána pedig akár szaunában is alkalmazhatod, tisztítja a levegőt.


5. Borsmenta: 

Jótékonyan hat az izmok ellazítására miközben friss hűs hatást biztosít-ez a futóknak is jóhír. Illata átjárj a légutakat és vírusos időszakban ez igazán jól esik.


6. Édeskömény:

Segíti a túlevés elkerülését és jótékonyan hat az emésztő szervrendszer érzékenységére-például ha csökkenteni kell a kalóriát magas túlsúly esetén.


7. Bergamott:

Fanyar citrusos aroma jellemzi, ami antidepresszáns hatású,illetve jól jön edzőtermben is az eszközök áttörölgetésekor-illatos, higiénikus környezetet teremt.


8. Levendula:

Még akik utálják is az illatát, kis dózisban meg sem érzik egy jó keverékben. Nyugtat,mégis feltölt, igazi újraenergizáló illóolaj, mely akár kisebb izomláz esetén is segíti a regenerációt.

Recept:

100 ml bázis olajhoz (a képen vegasil) 40 csepp illóolajat érdemes adnunk a fentiekből. Ugyan mindig a százalék/gramm szabályt javaslom kozmetikum készítésnél, az illóolaj más tészta, erről majd születik még bejegyzés :Tartsd szem előtt az arányt a cseppek számolásánál:

Fej illat: 10-20% (ez hamar elillan) pl. citrusfélék

Szív illat (30-40%): közepesen tartós pl. virág illatok

Alap illat: 30-50% (sokáig tart és illatmolekulái lassan szabadulnak fel). Fahéjjal óvatosan az esetleges bőrirritáció miatt!

Tarts szem előtt, hogy a testedből sem gyártanak újat :),vigyázz rá!