Hajápolási mítoszok jönnek mennek, közben mindenkinek baja van a hajával.

Pedig a haj és fejbőr egészségének fenntartása egyszerűbb, mint gondolnád! Bizony: haj ÉS fejbőr: valójában sokaknak nem is hajával, hanem a fejbőrével van gondja: hámlik, zsíros, viszket, piros és még ami belefér. Főleg, ha ehhez étel intolerancia, allergia esetleg bőséges stressz vagy izzadásra való hajlam, tél/nyár társul.

Most akkor a haj élő vagy sem?

A haj gyökere értelemszerűen élő, a hajszál a fejbőrtől indulva már nem. Gondolj úgy rájuk, mint egy tökéletes fonálra, a legnemesebb kelmére, amit ha elkezdesz szétroncsolni - szőkítéssel vagy túl gyakori festéssel, nem megfelelő samponokkal, vagy akár fésűvel - akkor tönkremegy. Nincs, ami helyrehozza, csak az olló.

Hogy miyen minőségű hajad nő, függ a fejbőröd állapotától, a hajhagymáid egészségétől, az életkortól és persze a jó öreg genetikától. A férfiak akár már huszonévesen, a hölgyek menopauza felé közeledve ritkább és vékonyabb szálú (és persze őszülő) hajat növesztenek.

Hajápolási tippünk: vitaminokkal és bőséges folyadékkal látod el szervezeted, a fejbőrödet pedig kényezteted pakolással, olajos masszázzsal.

Mit tehetsz a hajnövekedésért?

Hajápolási szokásaid kezdd azzal, hogy megkíméled hajad a túl sok vegyszertől, és a kiszáradástól. A vérkeringés fokozásáért és a stressz csökkentéséért érdemes rendszeresen mozogni! Bármilyen testmozgás megfelelő, amely jól esik a testednek, lelkednek.

Ha koszos a hajad, nyugodtan mosd meg, hiszen a tiszta fejbőr tudja támogatni a hajad egészséges növekedését, hogy minél tovább szép szálakban gyönyörködhess!

Egy-egy kiadós fejbőrmasszázs langyos ricinus+amla olajjal igazán jól eshet!

Hogyan marad csillogó a haj?

A hajápolás nemcsak a hajmosásról szól. A hajmosás mellett visszazsírozásra is szükség van. Általában nem sok zsír szükséges ehhez, de egy jó balzsam igen. Milyen a jó hajbalzsam? Az, amiben van kationos anyag. Ez az, ami be tudja vonni a samponozás után (anionos) a hajat, védve azt hőtől, széltől.

Tudtad? Ma már zero waste csomagolásban is elérhető webshopunkban a kedvenc hajbalzsamunk.

Egyes növényi olajok, mint a jojobaolaj és argánolaj szinte beépülnek a hajszálakba, használatukkal a lehető legtovább elkerülhető a roncsolt hajvégek további töredezése.

Félni kell az SLS,SLES-től?

Azt szoktam mondani, hangyára sem ágyúval lövünk. Jómagam így fogalmaznék: a gépzsírok eltávolítására szánt erősen tisztító, maró tenzid nem való a hajadra! Nem mindegy, hogy az adott habzó anyag milyen kémiai átalakuláson ment át, mielőtt kőolajból vagy kókusz zsírsavból tenzid lett belőle.

Az SLS, SLES nem mumus, van helyük az iparban, egy-egy kozmetikumban is talán - remélhetőleg növényi alapból -, de a hajat ki tudják szárítani, gyakran bőrirritációt is okoznak. Amennyiben kerül belőlük egy-egy kozmetikumba, gyakran ellensúlyozó, irritációt csökkentő anyagok szükségesek mellé. Ez a környezetnek sem jó. A kevesebb több.

A szilikon is voltaképpen kvarc-homok alapú anyag, nem is ez a gond. A probléma az, hogy rá tud rakódni egyes haj/fejbőr típusokra, amely hosszú távon problémákat okoz, emellett aggasztó környezeti hatásokkal járhat. Összességében: nem a természettel összhangban lévő ápolási rutin. Nos, erről újabb blog születhetne, de nem véletlen, hogy az ipar ezerrel próbálkozik más hatóanyagokkal a hajápolásban.

Amit a fodrászodnak is mondj el!

Hajfrissítésre 4 hetente szükség van, ez jelenthet 3 mm-t és 10 mm-t is. Elhasználódik a haj. Ha eleve rossz a vágás, tépett, túlszárított, vasalt, akkor legalább 10 mm, azaz 1 cm levágásra kerül ilyenkor. Lehetőleg szilikonmentes hajápolási rutint kérj!

Festékekből egyre szélesebb a paletta PPD, ammónia, rezorcin mentes festékekből. Van, akinek a henna is nagyon beválik. Inkább profi festéket kérj a szakembertől, de mondd el bátran, mik a szempontjaid. Egyébként az ősz is menő - viselhetősége frizura és egyéniség függő.

Amit a környezetért tehetsz!

A maximális hajápolás egy sampon - balzsam - olajos hajvégápolás, ennél nem kell több. Törekedj a minimalista összetevőkre, és ha lehet töltsd újra a szépítkező szereidet! Rövidebb hajnál a hajmosó tömbök is beválnak, mint például az Eco-Z Jázminos tusfürdő-sampon tömb.

A növényi/vegán összetevők, a mikroműanyagok kerülése mind a bolygónk megóvásához járul hozzá, miközben nem kell lemondanod a tisztaságról és nem kell bankot robbantanod sem 🙂

Hiszen bőröd a várad, és ez a fejbőrödre is igaz: ápold rendszeresen.