A vírus úgy tűnik még velünk marad, és talán örökre megváltozott a higiéniához való viszonyunk. Nem vagyunk egyedül és a sok kis mikroorganizmus elleni védekezés-megelőzés a jövőben is fontos lesz.

Mind több illóolajat vizsgálnak be baktériumok-vírusok ellen és vannak innovatív ezüst, cink, egyéb fém alapú vegyületek. Mégis, az alkohol elérhető és megfizethető (a tavaszi bumm után szerencsére újra konszolidálódtak az árak és ez a végtermékben is megmutatkozik.

Azért még nem nyugodhatunk meg, az emerikai FDA számos terméket bevont és veszélyesnek minősített, mert olyan alkoholt tartalmazott, ami egészségre veszélyes és káros! Nézzük, mi is kerülhet bele és mi nem a kozmetikai termékbe:

1. Italokba és a bőrön is használható: ETIL-ALKOHOL

Magyarországon is készül kukoricából, a világ számos pontján pedig egyéb gabonából erjesztett alkohol. Csaki etil alkohol kerülhet az emberi fogyasztásra szánt alkoholos italokba, de ugyanez a szesz kerül kozmetikumokba is. A legmagasabb kereskedelemben kapható alkohol 98.5-99%. Kozmetikai alkoholokat néha kevernek kis százalékban izopropil alkohollal is. Pl. 80-20% arányban.

2. Tisztítószer és fertőtlenítő szerekbe is mehet: ISOPROPYL ALKOHOL

Ez emberi fogyasztásra tilos és veszélyes, ezért ún. keserű anyagot tesznek bele, hogy még véletlenül se kóstold meg. Ipari tisztító szerekbe, zsírtalanítókba kerül, illetve jobb minőségben olykor fertőtlenítő készítményekbe.

 

3. Mérgező!- Egészségre káros ipari oldószer:  METIL ALKOHOL

Más néven faszesz (wood alcohol). Korábban száraz fa lerpárlásával készült. Illatos, párolgó anyag szintén, és sajnos, alkoholos italokat is hamisítanak vele; TILOS fogyasztani. Ipari alapanyag.

Bár látszólag csak összekeversz alkoholt glicerinnel és vízzel, a minőségi kozmetikum és fertőtlenítőszer megalkotása nem ilyen egyszerű. Figyelembe kell venni a hatásosságot, emberi egészséget és a végtermék tetszetőséget is.

GY.I.K.

Gél vagy spray legyen?

A spray könnyen kifolyik, gyorsan fogy és nehézkesen oszlatható el a kézen. A gél vékony réteget képez a bőrön és könnyebben simul. Mindenki mást szeret.

Mire jó a vodka?

Ez itt nem a reklám helye, de a szórakozóhelyek este  11-ig nyitva lehetnek, ott biztosan segítenek :). Minden esetre diy receptekhez nem elég. A vodka átlagos alkohol foka 42-48%. Még töményen használva sem elegendő antimikróbás védelmet adhat…

Házipálinka elég lehet?

Találkoztunk már 62-65 fokos pálinkával. Nos, ez elég lehet töményen alkalmazva, de

Mivel keverjem még az alkoholt, hogy biztosan hasson?

Ipari fertőtlenítőt, kórházi szereket néha kevernek hidrogén peroxiddal. Ez alapvetően nem szükséges az elégséges tisztasághoz. Utólag azonban kérlek semmivel se keverd a megvásárólt gélt vagy spray-t vagy folyékony szappant, mert veszélyes vegyületek is keletkezhetnek ilyenkor, mely belélegezve vagy bőrön felszívódva káros lehet!

Klórt tehetek a kézmosóba?

Folyékony szappant (se) keverj semmivel. Önmagában az alapos, szappanos kézmosás szépen tisztítja kezeidet!

A klór behatási ideje és szükséges koncentrációja olyan magas, hogy a bőröd valószínű nagyon nagy kárt szenvedne. A klóros párolgás belélegezve sem jó. Ezért azt leginkább felmosáshoz, letörléshez javasoljuk.

Engedélyezett biocid hatóanyagok listája pedig ITT: https://www.antsz.hu/data/cms41537/Jovahagyott_hatoanyagok_listaja_2019_06_27.pdf

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra!