Az illat, ami bejárja a keleti bazárokat és a francia hölgyek sziluettjét is, most pedig a Te fürdőszobádban nyújthat varázslatos fürdési élményt.

A jázmin, ami az egyik legszebb női nevek egyike, egyúttal gyűjtőneve sok száz hasonló virágzású növénynek - mind mind egyedi aromával. Most az arab jázminról mesélek Neked, engedd hát, hogy körbeöleljen hangulata és illata.

Sambacus - az arab férfiak csábereje

A Sambac jázmin neve a latinban “arab”-ot jelent, sambaccus/zambacca jelzővel látták el sokszáz éve ezt a különleges illatú fajtát. Érdekes, hogy jelenleg az Egyesült Államokban a sambac típus több alfajtáját is invazív növényként tartják számon.

Mindenesetre amennyire nőiesnek skatulyázzuk be ezt az illatot, az ezeregyéjszaka hősei bizony a fülük mögé jázmin olajat kentek valahol a messzi-messzi mesés keleten.

Kleopátrátol Coco Chanelig

Parfümökkel csábító és szamártejben fürdő ismert egyiptomi uralkodónő, Kleopátra is ismerte a jázminolajat. A monda szerint Karma, az indiai szerelem istene jázminolajba mártott íjjal célozta meg a szíveket oly gyakran. Ez a vibrálóan szenvedélyes, mégis mámorosan elegáns illatjegy a híres Chanel parfümökben is kiemelt helyet kap a mai napig. A kínaiak a nőiesség szimbolumaként tartják számon, a maláj hölgyek évszázadokig testüket is gyógyították az olajjal és a levelekből készített pakolásokkal. Az illatjegyek minden kompozícióban más és más arcukat mutatják - attól függően is, hogy a virágokat mikor szedik le az absolutum elkészítéséhez. Például a pakisztáni parfümőrök az éppen kinyíló és a teljes pompában lévő virágokat keverik.

Mi az édesen zamatos kókusszal párosítottuk új szilárd tusfürdőnkben:

Teája terápiás hatású

Ittál már virágteát? Amikor is a forró vízben kinyílik a virág utána pedig mesés illat járja át az egész lakást. Érdemes kipróbálnod már csak azért is, mert idegnyugtató, emésztést segítő és jókedvre hangoló tulajdonságokkal bír, így fogyasztva. A főzetét, levelekből és gyökérből nyert pakolásokat fájdalmas bőrfelületekre és izületi bántalmak ellen is használták.

Természetesen minden növényi eredetű anyagnak, illóolajnak vannak allergénjei, ezek elsősorban geraniol, farnesol, éppen ezért a kozmetikumok címkéjét mindig nézd át!

Add át magad a keleties hangulatnak némi egzotikus kókusz illattal kombinálva és próbálj ellazulni tisztálkodás alatt.

A kikapcsolódás egy kis időre Neked is hasznodra válik.