Újabb hóbort? HAJMOSÓ TÖMB, ami nem szappan.Recepttel!

Újabb hóbort? HAJMOSÓ TÖMB, ami nem szappan.Recepttel!

Hol van a határ,amikor a minimalizmus, a zero waste, a csomagolásmentesség még valóban kivitelezhető és biztonságos?


Picit meghasonlott állapotba jut a "magunkfajta" modern ember. Beleszülettünk a fogyasztói társadalomba, modern takarító gépeink lettek és 10 évente új autó. Közben meg látjuk, hogy a fosszilis energiára épülő társadalmunk mérgezi magát. Szóval jogos volt az igény, hogy tegyünk ellene-mindenki a maga módján.

 

 

Vitathatatlan, hogy a mai környezettudatos ember sokkal többet tesz környezetünk védelméért (és ezér Nagy Hála!!) , mint azok a "hatalmak",akik merően nagy eredményt tudnának elérni. De ettől mi még nem adjuk fel! :)

 

Mi a mosószerekben, kozmetikumokban segítünk, betartva a törvényi előírásokat és szem előtt tartva a hatékonyságot. Ezért is kiemelten fontos, amikor kérdeztek, hogy ez-az hogy lehetséges rendelet szerint, "papírforma" szerint, vagy hogyan tudod otthon is elkészíteni egy-egy ismert márka agyonhype-olt termékét öko módon, a bőrödre szabva.

 

Csomagolásmentes kozmetikumok mentik meg a Földet?

 

Nem ez az első lépés egy zöldebb világ felé egyenlőre. Az igazság az, hogy veszélyes "csupaszon" árulni egy szappantömböt, egy fürdőgolyót vagy akármi hasonlót. A 1223/2009-es EU rendelet sem ad erre kiskaput. A cimkétől a csomagolásig betűről betűre követendő az ott előírt mód. Persze ettől még lehet figyelemmel a környezetre. Pl. a papírkarton vagy a fa, esetleg üveg vagy fém preferált. Nem minden terméknél praktikus, vagy biztonságos , de lehetséges. Bővebben : http://mosomami.hu/MOSOMami-Blog/A-jovo-csomagoloanyagai-mar-kopogtatnak

 

 

Hol bújik meg a műanyag?

 

Ha megfigyeled, a csomagolás nélküli kozmetikumok azzal hívják fel magukra a figyelmet, hogy kirívóan színesek, vagy illatosak. Ezek mind szintetikus előállítású anyagok. Tisztelet a kivételnek. Szóval a labda fel van dobva: ha már csomagolásmentes, miért nem TE készíted el Magadnak otthon?

 

 

Otthon mindenki azt csinál,amit akar-tartósítószermentesen?

 

És valóban. De ha kereskedelmi forgalomba kerül a termék, a gyártó felel a Vásárló esetleges bőrtünetéért. Bármilyen átmeneti vagy akár hosszú távú egészségkárosodásáért. Hiszen ő értelemszerűen használja a terméket, nem vegyész, nem biológius. A natúr terméket vásárló közönség is lassan ad le fogyasztói szokásaiból. Az elején totál egyforma elvárásaik vannak a hagyományos termékekkel össze nem hasonlítható natúrkozmetikumok kapcsán. Nehezen fogadják el, hogy csak fél-1 évig áll el egy termék, vagy nem markáns az illata. Sokszor még a bevált tartósítószerek is kudarcot vallanak, és ezért érdmes olykor kombinálni a jó féléket-natúr vonalon főleg. Ezért a vizet tartalmazó termékeket muszáj tartósítószerrel felvértezni, és a 100% olajat tartalmazó termékeknek is minimum antioxidáns kell.

 

 

Otthon persze még az is simán lehetséges, hogy hetente új krémet keversz és hűtőben valóban elvan a krémed penészedés nélkül. Ha az eszközeid és a tégelyed makulátlanul tiszta volt, ez oké.  A 100 g-os szappantömb ha 3 hét alatt elkopik, a magas pH miatt sem sok esélye van az átlag baciknak a fürdőszobában. Ebbe szintén nem szükséges tartósítószer.

 

Vízmentes kozmetikumok- ez mindenkinek jó lehet?

 

Igen. Alapvetően minden bőrtípusra található megfelelő olaj és szinte minden testápolási termék kivitelezhető víz nélkül is. Kreativitásra van szükség, az biztos. Jelenleg a kutatások arra irányulnak, hogy minél több kozmetikai alapanyagot alakítsanak "porrá",amiből aztán gyurmázi lehet szuperkoncentrált fürdőkozmetikumokat, vagy mást. A testápoló tömbök már szép karriert befutott termékek, és népszerűségüket elsősorban a hobbi készítőknek köszönhetik.

 

 

Az allergiások, keresztallergiások is találnak a növényi olajok között maguknak valót. Ezt már olvastad? >>>http://mosomami.hu/Blog/5-szuper-vegan-borapolo-mogyoro-es-vagy-sheavaj-allergia-eseten

 

Lehetséges receptúrák egy szappanmentes, csomagolásmentes SAMPONTÖMBRE

 

A samponszappan, ami 60 g körüli és állítólag 3 flakon sampont vált ki, ezt elemezzük most . Ez nem egy hagyományos, nátronlúgos szappantömb. Itt szilárd tenzidet keverünk el olajokkal , stb. majd ezt megpróbáljuk összegyúrni, formázni.  A pH  nem magas, és színével, illatával könnyen rabul ejt...Mivel a giga márka SLS-t használ, az pedig tű formájú, ezért az első receptet ezzel alkottuk. Nem lett szép, de használható...

 

Egy hasonló, "gyurmázós"receptet alkottunk mi is itt >>> https://www.youtube.com/watch?v=zToM9UA9X6o

 

Itt a tenzid: 70-85%

Az olajok,vajak: 25-30%

A többi színezék és illatanyag, esetleg kevés víz...

 

Ezeket kell egybegyúrni. A hatás so-so. Kissé szárít, de meglepően jól összeállt, habzik és tényleg színes és illatos... Inkább SCI-t használnék (ez is por állagú) én mindenképpen összeolvasztanám vízzel és abba már kerülne tartósítószer, hiszen használat során úgyis "ázik" a csapvízben a tömb. Potenciálisan szennyeződhet. Erre a fejbőrödnek nincs szüksége. Az SCI (Sodium Cocoyl Isethionate) egy krémesebb, kellemesebb és kevésbé irritáló növényi tenzid. Hátránya, hogy lassan olvad, macerás kezdőknek. Az eredmény még fehéren is sokkal kellemesebb:

 

 

A kellemesebb  receptúra, főzőgetős:

-  45% SCI felolvasztva  25% vízben és 1% tartósítószerben felolvasztva óvatosan. Megbízható tartósítószerek ITT >http://mosomami.hu/tartositoszerek-es-antioxidansok

- 29% válogatott növényi olaj, jojoba, argán, olíva, kókusz. Hidratál és visszatáplál.

 

Ez az olvasztott verzió stabilabb, szebben formázható és változatosan elkészíthető.

 

Kézreálló  megoldás a "melt and pour" , azaz olvaszd és öntsd ki típusú sampontömb

 

 

 

A hajmmosó tömbök sokkal praktikusabbak rövid hajúaknak, illetve zsíros fejbőrrel, hajjal küzdők számára. A túl hosszú vagy festett haj már kevésbé tolerálja a macerát: szappanozás+ ecetes öblítés. Persze nem vagyunk egyformák. Szerintem a fejbőröd egészsége érdekében egy okosan megalkotott natúr sampon  és hajbalzsam használata megfontolandó. Ha ezeket pedig otthon készíted, még a flakont is újra használhatod ;-).  Itt mindent megtalálsz hozzá: http://mosomami.hu/category/Tenzidek

 

Szép Tavaszt!

 

Szeretettel

MM Kriszti

 

 

 « vissza
Blog
Keverem-kavarom: DE MIVEL?
Cimkék: kiemelt,

A siker néha apróságokon múlik. A saját kence olcsó és biztonságos. Neked is sikerül tippjeinkkel...

Tovább
Öko mosószer körutazás

Ma már világos,hogy több, mint múló divathóbort: a környezettudatos háztartásvezetés trendi, okos, hatékony és olcsó.Jó Neked és jó az élővizeknek-azonban az apróbetűs részt nem árt elolvasni...Gyorskalauzban megmutatjuk a tutit!

Tovább
Minden szolubizáló emulgeátor-de nem fordítva.HALADÓ TÉMA
Cimkék: kiemelt,

Sokan kérdeztétek, hogyan lehet "feldobni" a virágvizeket.Hogyan lehet az illókat vagy egyéb olajat a vízfázisba varázsolni?

Tovább