Készíts szappant,mint egy profi

Készíts szappant,mint egy profi

Szappant önteni talán nem nehezebb, mint főzni. Mégis én azt mondom, ne ezzel kezdd a "csináldmagad" karriert. Ismerd meg az alapanyagokat, érezd őket a bőrödön, majd olvass tovább...


Mi különbözteti meg a bolti, tökéletesnek látszó termékeket attól,amit Te készítesz otton? A gyakorlat és a jó recept. Utóbbit beszerezheted tapasztaltabb szappanosoktól, vagy látogasd meg ezt az oldalt: http://soapcalc.net/

Itt össze tudsz állítani egy olyan receptúrát,ami biztosan működik. De jó szívvel ajánlom a http://lukreciakencei.hu/  -t is. Már csak a HOGYAN-ra kell kitérni.

 

 

HIDEG ELJÁRÁSOS SZAPPANOK:

 

Nátrium-hidroxid lúgoldat+ Zsiradékok keveréke. FONTOS: hogy a lúgoldatot úgy hozd létre, hogy a kimért desztillált vízbe tedd a lúgot (ami lehet pikkelyes vagy gyöngyös granulátum), SOHA NE FORDÍTVA! A lúg oldása exotherm folyamat, hőt ad le, akár 75 C fokig is melegszik az oldat, ne lepődj meg. Mivel a keverés olyan 60 fok körül ideális, a zsiradékokat össze kell olvasztanod,míg ilyen meleg nem lesz. Összeöntöd a két egyforma hőmérsékletű keveréket és bormixerrel addig kevered, míg el kezd pudingszerűvé válni. Kiöntöd fóliával bélelt fa ládikákba, vagy szilikonformába. letakarod konyharuhával, hogy ne hűljön ki stúl gyorsan. Ugyanakkor ügyelj, hogy ne is forrósodjon fel-mert akkor szétesik az egész,higgy nekem :).

 

Előnye:

24 óra múlva darabolható.

Tetszőleges formákba önthető.

Színezhető, illatosítható,mindenféle formákat lehet "belehúzni" még a teljes száradás előtt.

Viszonylag egyszerűen elkészíthető akár maradék, használt zsiradékokból is.

 

Hátránya:

Legalább 3-4 hetet érni kell, mielőtt használható.

 

 

MELEG ELJÁRÁSOS SZAPPANOK

 

Az összetétel megegyezik a fentiekkel, és a keverésig az eljárás is. A különbség,hogy pudingosodás után nem öntjük ki rögtön a szappant, hanem   órákon át kis lángon vagy sütőben főzzük olyan 60 fokon tartva a mixet.

Ez alatt egyre sűrűbb lesz, amíg minden zsiradék elszappanosodik. A cél az, hogy szabad lúg ne maradjon. A pH elfogadható szintre kerül (már nem 11.5 hanem inkább 10 vagy 9.5 felé megy) és tulajdonképpen másnap használható a szappanunk.

 

Köhler Ernő Szappanok és mosószerek című könyvében ír arról, hogy az elszappanosodás a hideg eljárással valamivel megbízhatóbban, tökéletesebben megy végbe. Valóban, nagyon kevesen készítenek meleg szappant. Szerethető műfaj természetesen.

Egyébként az afrikai feketeszappan is ilyen. Melegen együtt főzik a lúgoldatot és a többféle afrikai olajféleséget (sheát, kókuszt) órákon,sőt napokon  át. Eleve majdnem folyékony szappanról beszélünk. A lúg ott nem nátrium, hanem kálium-hidroxid,ami  "kenőcs" jellegű szappant ad. Ezt akár tovább lehet főzni pumpás adagolóba való szappanná. Bővebben: http://mosomami.hu/Fekete-Szappan

 

Előnye:

Hamarabb használható szappant kapunk.

 

Hátránya:

Kezdőknek macerás.

Gyorsan kell dolgozni, ert szinte alig önthető,amikor kész.

Kevesebb kreativitásra ad lehetőséget.

 

 

FOLYÉKONY SZAPPANOK

 

Mint említettem fent, kálium-hidroxiddal dolgozunk. Miután összeöntöttük a lúgoldatot és a zsiradékokat, órákon át 60 fokon tartjuk a masszát, míg elkezd üvegessé, darabossá válni. 1 napot pihentetjük. Másnap jön az izgi: nagyjából hétszeres mennyiségű vízzel összefőzzük. így kapunk egy krémszappant. Ha hígnak találod,óvatosan sóoldattal sűrítheted.

Ezt a videót már láttad?https://www.youtube.com/watch?v=MDXuxzklvKw

 

Előnyük:

Folyékony,kényelmes és szép flakonokban mutatós ajándék lehet.

Tartósabb illat és szép szín is tehető bele.

Akár gél-tusfürdő is készíthető velük.

 

Hátrányuk:

Gyakorlást igénylő feladat.

 

KRÉMSZAPPANOK

 

Tipikusan borotvaszappanok készülnek így. lehet Hasonló a folyékony szappan készítéséhez, hiszen kálium-hidroxidos szappan alapot használunk. A zsíralap mindenképpen tartalmazzon kókuszvajat és sztearinsavat-utóbbit akár 15%-ban. Ezt a káliszappant 10-30% desztillált vízzel és hidratáló anyagokkal (pl. keratin, panthenol) és illatanyagokkal krémessé dolgozzuk általában "habverő" jelleggel. Ha nem szeretnél habos,krémes állagot, akkor csak melegítsd össze az elegyet (szappanalap+víz), hagyd hűlni 40 fokig.Ekkor tedd bele az illatot, E-vitamint és tartósítószert. Öntheted is tégelybe.

Az állag tehát lehet egészen tejszínhabos vagy inkább tömör; ki-mit szeret.

FONTOS: ebbe a termékbe már kell tartósítószer. A pH mindenképpen magas marad, ezért jó szívvel ajánlom ezt a tartósítószerünket: http://mosomami.hu/Euxyl-PE9010

Sztearinsavat itt találsz: http://mosomami.hu/?kereses=Sztearinsav

 

Előnyük:

Azonnal használhatóak.

Krémes érzés.

Jól puhítja a szőrt és hidratálja a bőrt.

 

Hátrányuk:

Gyakorlást és odafigyelést igényel.

A keverésük határozza meg a végső állagot.

 

Mint látjátok, a szappanok korszaka még nem múlt el. Változatos formákban, változatos bőrápoló komponensekkel ott  a helyük minden fürdőszobapolcon. Csakúgy,mint 100 évvel ezelőtt. Ajándéknak is kitűnőek, ezért arra bíztatlak, készíts Te is egyet!

 

Szép napot kívánok!

Üdv:

MM Kriszti« vissza
Blog
TOP ajándékötletek kisbabás Anyukáknak
Cimkék: kiemelt,

Mit vigyünk ajándékba az újdonsült szülőknek, hogy ne egy huszadik tucatajándékkal, vagy haszontalan kacatokkal „lepjük” meg őket?

részletek
Segítség, mit adjak kisbabás családnak ajándékba??
Cimkék: kiemelt,

Azt hiszem a legkisebbeknek a legnehezebb ajándékot találni. Ő még nem igazán érti, a szülők viszont leterheltek, bizony anyagilag is. Adjunk örömmel, hasznos ajándékot nekik.Mutatjuk.

részletek
Gondolatok az ÁLLATKÍSÉRLETMENTES kozmetikumokról
Cimkék: kiemelt,

Ez a cikkem a Kencelaboron jelent meg. De úgy éreztem, fontos annyira, hogy itt, a saját honlapunkon is megosztom veletek ezeket a gondolatokat. Plusz egy tippet is elrejtettem benne :)

részletek