SLS és SLeS -ezután tényleg kerülni fogod!

Magyarországon is közel 10 éve megy a városi legenda, hogy "hú az SLS nem jó" meg, hogy "kerüld az SLS-t" a samponban, tusfürdőben, de ha lehet, a mosószerben is. Na már most :

1. Nem csak az SLS nem jó

2. Akkor mégis mivel fürödj?


 

Egyik rajzfilmben mondta a mókus "Az embernek soha semmi sem elég...". Az egy dolog, hogy a Földet kiszipolyozzuk, de mellette még az emberi egészség sem szent.

 

 

Miért tiltólistás az SLS és SLeS?

 

Sodium lauryl sulphate:  ő az SLS. Szulfonizált lauryl alkohol, ahol az alkohol lehet teljesen szintetikus alapú és lehet kókusz alapú. Hogy épp melyik kerül a termékbe, maximum a gyártó tudja...11 éve kerülöm, legyen szó kozmetikumról vagy mosószerről. A szulfonizálás olyan erőteljes kémiai beavatkozás az anyagba, aminek köszönhetően a felületaktív anyag gyártói szempontból mennyei tulajdonságokkal rendelkezik, de az emberi bőrre, hajra több, mint irritáló hatással van.  Első körben mosószerekbe fejlesztették ki, a hagyományos szappan helyett. 

Sodium laureth sulphate,azaz SLeS, "sales"  és társai(lásd lenti felsorolás) átmennek egy olyan kémiai eljáráson (etoxilálás),ami során az 1.4 dioxán nevű rákkeltő anyaggal szennyeződnek. Hogy milyen mértékben, azt nem igazán lehet tudni, de olcsó húsnak híg a leve. Tehát ha egy kiló SLS 480 forintba kerül gyártói áron és a leg elemibb  glükozid (cukortenzid, növényi habzóanyag)minimum a háromszorosa, akkor sejtjük... A legrosszabb, hogy SLS és SLeS készülhet szintetikus, kőolaj alapból és  természetes kókuszolajból  is, de a gyártóknak ezt nem kötelességük feltüntetni.

 

 

 

 

Az USA beli Kalifornia állam  élen jár valamiben: van egy tiltólistája, melyet nem enged kozmetikumokba tenni: https://oehha.ca.gov/proposition-65/proposition-65-list

 

Azon felül, hogy az etoxilált zsírlakoholok előállítása és lebonthatósága kérdéses, illetve nem kielégítő, a bőrre és hajra sincsenek hosszú távon jó hatással: kiszárítják, irritálják azt. A szulfonizálás sem éppen baráti, hiszen az edereti kókusz molekulára már rá sem ismerhetünk.

 

Ezt kívánják egyes gyártók egyensúlyozni még cifrább adalékanyagokkal. A GREENWASHING/ZÖLDMOSÁS erre világít rá: mit érünk a hangzatos összetevőkkel (mandulaolaj, avokádó, stb.), ha a termék alapja valójában egy olcsó tömegcikk? Akkor inkább készítsd Magad a kozmetikumaidat vagy szerezd be helyi szappanostól, kis manufaktúrától azokat.

 

 

Miért szeretik a gyártók a klasszikus alapanyagokat?

 

- olcsó.

- könnyen lehet vele sűrű, vaskos tusfürdőt, sampont készíteni.

- kitűnően habzik.

- szolubizál is: azaz a tartósítószer, illatanyag egyéb adalék nélkül betehető a samponos formulába.

 

 

 

A koktélhatás

 

Nem egy darab sampontól leszel beteg, nem szabad rákkeltő anyag megnevezésekkel dobálózni.  A KOKTÉLHATÁS azonban ott van. A sok apró  molekula összeadódva dolgozik: egy sampon. Egy tusfürdő. Egy arctonik, parfüm, smink. Egy arckrém. Aztán még a mosószer,stb stbs stb. Nézdd a cimkét és ha lehet, kerüld ezeket:

 

-  Sulphate "szulfát" végű szavak

- PEG-ek

- parabének

- szintetikus színezőanyagok

 

Mivel gyorsan fejlődik a vegyipar-azon belül is a kozmetikai alapanyagok- lehet, hogy eljön az idő, amikor sokkalta tisztábban lesznek ezek az anyagok és nem kell tartani mellékhatástól. Addig is, mi próbáljuk kerülni az etoxilált vagy szulfonizált alapanyagokat. UPDATE: jelenleg egyetlen gyártó tervez piacra dobni olyan SLS-t és SLES-t aminek az etoxilált, illetve a szulfonizált része is természetes bioetanol alapú, és nem kőolaj. Így elméletben a 70%-os fenntartható termelésű SLES pl. 90%-fölé hozható.

 

 

Új és régi- új  megoldások

 

Anno azzal kezdtem, hogy főzött, kézműves szappant kezdtem használni. Mai napig szeretem. Hajra nem vált be annyira, de rövid hajúaknak szuper lehet megfelelő savas öblítéssel, balzsamozással. Változatos illatok, formák és összetételek jellemzik ezeket. A különféle zöld vonalas tusfürdők-samponok a nagy kedvencek, olyan kíméletes és lágy habbal tisztítanak, hogy csak ritkán kell testápolót és hajbalzsamot használnom. Így jól jár a természet és a bőrünk is. Ha magad szeretnéd elkészíteni, rögvest egy szuper CIKK ITT >>> http://mosomami.hu/MOSOMami-Blog/Szappanozos-tippek

 

 

Az itt található cukortenzidekkel pedig Te is készíthetsz öko és egészséges sampont, tusfürdőt, babafürdetőt > http://mosomami.hu/?kereses=tenzidek

 

A cukor tenzidek mellett az amino sav alapú tenzidek is jó alternatívát kínálnak, ezek a Sodium Cocoyl glutamate vagy Sodium Lauroyl Sarcosinate. Tejsavval készült pl. a Sodium Lauroyl Lactate nevű felületaktív anyag.

 

Tudatosan választott és használt kozmetikumokkal tehát megőrzöd bőröd egészségét és megóvhatod a Föld tartalékait is. A kevesebb néha tényleg több. Különösen igaz ez a tisztálkodószerekre.

 

Szép napokat!

Szeretettel: MM Kriszti« vissza
Blog
Alapozó öko háztartási tippjeink (újra)kezdőknek
Cimkék: kiemelt,

A mosószóda a háztartás sheavaja. Ha van otthon egy zacskóval, nagy gond már nincs a mosással-takarítással. Erre az ünnepek alatt jöttem rá...

Tovább
Tele a zöldséges gránátalmával-a bőrödön próbáltad már?
Cimkék: kiemelt,

Olyan jó,amikor egy étel minden grammja hasznosítható számunkra. A gránátalma mag pont ilyen.A gyümölcs leve és magjának olaja is páratlan.

Tovább
Vegán&Cosmos minőségű SZILIKON HELYETTESÍTŐK
Cimkék: kiemelt,

Amikor először találkoztam ezzel az anyaggal, két dolog lepett meg: közel 50 éve kapható és kizárólag kókuszból nyerik, nagyon egyszerű eljárással. Bőrérzetből ötös :)

Tovább