Öko mosószer körutazás

Öko mosószer körutazás

Ma már világos,hogy több, mint múló divathóbort: a környezettudatos háztartásvezetés trendi, okos, hatékony és olcsó.Jó Neked és jó az élővizeknek-azonban az apróbetűs részt nem árt elolvasni...Gyorskalauzban megmutatjuk a tutit!


Mi számít ma öko-nak? Divatos megnevezés és gyakori szó ma már az "öko-eco-bio",ezért nem árt, ha, mielőtt lehúznak egy irreálisan magas áru termékkel vagy  becsapva érzed magad az összetételek miatt, olvasd át az alábbiakat:

 

Mosáshoz, tisztításhoz elengedhetetlen egy hatékony felületaktív anyag használata a termékben: ez a "cucc" a textilről leszedi a szennyeződést (zsírt, port, stb.) és beoldja a vízbe, majd elvezeti a csatornába. A felületaktív anyag keletkező habja segíti mindezt a folyamatot. Korábban úgy vélték, hogy erre csak az anionos anyagok jók, amik negatív töltésüknél fogva a pozitív töltéső "koszt" mágnesként vonzották, ergó: adagolták ha kellett, ha nem, eredménye: túlhabzó folyók, pusztuló élővilág. Ma már szigorú direktívák írják elő miből mennyit szabd (na) tenni a mosószerekbe, de még mindig nem kap kellő hangsúlyt a megújuló alapanyag és az egészség védelme. Az SLS (Sodium Laureth Sulfate) például bonyolult vegyi folyamatokon át lesz tenzid,és hiába bomlik le egész jól a vízben, attól még előállítása nagyon nagy terhet ró a környezetre, és magas az irritáció gyakorisága is. Tehát az  SLSnek  nincs helye az öko háztartásban, hiszen kímélőbb anyagok nagyszerűen leoldják a koszt akár ruhákról, akár felületekről.

Ilyenek a növényi tenzidek- általában egy tisztességes cimkén valamiféle "glucoside"-ot vagy glükozidot olvashatsz akkor, ha ilyen tenzid van a termékben.

 

 

Ha már gél: a mosógél vagy a mosópor a jobb? Attól függ: ha a mosógél koncentrátum ÉS még összetételében is korrekt (pl.EcoNut mosogél 3 liter= 72 mosás),akkor érdemes hazacipelni 3 litert. Vannak azonban vizezett, színezett, esetleg hamisított termékek, ezzel biztosan nem jár jól a háziasszony akár öko életmódot vezet akár nem.A mosóporok általában jobban tisztítanak, mert tovább bent marad az aktív anyag a gépben, mire feloldódik-de ez a hátrányuk is, könnyen "megülnek"a textilrostok között, ezért illik hozzájuk az öblítő. Gyakran teletöltik zeolittal, sóval, foszfáttal a zacskót az értékesebb tisztítóerővel rendelkező alapanyag mellett, így nem mindegy, hogy kompakt termék kerül a kosárba, vagy valami lédig, extra akciós mosópor. Alapvetően a mosószóda (pl. MM Natur-oda tud mutatni a termékre?) önmagában is remek mosópor, és bátran tehetsz mellé ecetet öblítőnek, a ruhák tiszták és élénk színűek lesznek.

 

Alternatíva a mosószappan használata a hagyományos mosószerek helyett, ami gyakorlatilag anionos tenzid, mégis, előállítása és lebonthatósága minimális terhet ró a környezetre, és nagyon jól fel lehet használni hozzá akár használt sütőzsiradékot is. Tisztítóereje kiváló. Mosószódával kombinálva máris kész az intelligens mosópor. Illóolajjal illatosíthatod kedved szerint.

 

Amivel pedig  mi dolgozunk nagyrészt, az a mosódió. csodálatos kis növényke, gyakorlatilag a fáról szüretelt, megújuló, mindenre megoldást nyújtó termés,aminek szappan tartalmát itthon, saját üzemünkben igen energiatakarékos módon nyerjük ki, majd tesszük legalább 40%-ban különféle termékeinkbe. Otthon is könnyen készíthetsz mosószert belőle, mely egy univerzális szappanos lé lesz: 1 liter vízben forralj fel 5 szem magozott mosódiót, majd hagyd állni, míg jó sűrű barna lesz a lé.Leszűröd és kész is: mosáshoz elég belőle kb. 1 dl.

A mosódióval nem keletkezik hulladék-azonnal komposztálható, és szőröstül bőröstül felhasználható...Jó zsíroldó, nem okoz irritációt.

 

Ne feledd: a mosás sikere 60% ruha előválogatás, és 40% módszer valamint mosószer. Néha az áztatás hatékonyabb, mint dupla annyi mosószer! Olykor egy jól megválasztott mosóprogram a kulcs a makulátlan és ragyogóan tiszta ruhaneműkhöz.

 

Már csak azt kell eldöntened, mire költöd a megspórolt forintokat :)

 « vissza
Blog
Majdnem mindent a majdnem napkrémekről is...
Cimkék: kiemelt,

Hawaii Állam szeretne bizonyos naptej összetevőket kitiltani a vizeiből, ugyanakkor bőrünkön érezzük a naptejek fontosságát. Tegyünk rendbe néhány dolgot és válasszunk naptejet!

Tovább
Létezik -e a tökéletes tartósítószer?
Cimkék: kiemelt,

Pont olyan összetett a válasz,mintha azt kérdeznénk, létezik -e tökéletes kozmetikum? Olyan, ami minden korosztálynak, minden bőrtípusnak minden évszakban jó. Oké, a sheavaj majdnem ilyen :)...

Tovább
Absolute illóolajok az aromaterápiában
Cimkék: kiemelt,

Úgy tartják, az igazi illóolaj mindig vízgőz desztillálással születik. Ha a terápiás (a gyógyszeriparba hajló…) célokat nézzük, ez így is van. Azonban kémiai összetételük, illatjegyeik lelkünkre gyakorolt áldásos hatásai az „absolute” olajoknál tagadhatatlanok.

Tovább