Majdnem mindent a majdnem napkrémekről is...

Majdnem mindent a majdnem napkrémekről is...

Hawaii Állam szeretne bizonyos naptej összetevőket kitiltani a vizeiből, ugyanakkor bőrünkön érezzük a naptejek fontosságát. Tegyünk rendbe néhány dolgot és válasszunk naptejet!


Mi is a naptej, mire való?

 

A naptej különleges funkcionális kozmetikum. Megvédi a bőrt a napon tartózkodás ideje alatt a pirosodástól, gyulladástól és így megelőzi a bőr rosszindulatú elváltozásait . Tudtad, az USA-ban és Japánban is Gyógyszernek minősül (drug), Ausztráliában is ún. Terápiás készítmény, a kozmetikum és gyógyszer közé esik speciális regisztrációval.

 

Fontos, hogy az UVA és UVB ellen is védjen a készítmény

 

UVB= Ez felel a közvetlen leégéskor tapasztalható fájó érzetért és begyullad a bőr

UVA= hosszú távon hat a bőrre, ráncosodás, sejtkárosodás következhet be.

Ezért csalóka, ha nem égsz le hamar-attól még a tűző napon tartózkodni egész nap nem egészséges

 

 

Hol vegyek naptejet? Mi a GARANCIA, hogy tényleg tudja azt, amit ígér az SPF?

 

Mítosz és valóság. A kémiai napfényvédőktől való ijedelem (pontosabban a „kémiai” szótól való félelem) ma odáig fajult, hogy kapható a piacon SPS25-nek írt napozókrémnek szánt készítmény tisztán shea-kakaóvajból összeállítva. És kapható SPS 60-as is,ami gyakorlatilag lehetetlen.

 

Ebből következik, hogy sokan kevernek otthon naptejet, de még súlyosabb gond, hogy számos helyen kapható „kézműves” naptej, napkrém különféle SPF megjelöléssel. Az SPF-et egy kb. félmillió forintos vizsgálat során állapítja meg a labor, tehát a rendelet kimondja (Colipa elv), hogy a cimkére nem lehet csak úgy ráírni, saccolni az SPF-et!!!

 

Ráadásul kizárt, hogy az egyébként 3-4-5 SPF-et tudó olajokból összerakott napkrém , bármi egyéb adalék nélkül tudjon egy 25-50-es faktorszámot. Képtelenség. Amikor pedig fizikai fényvédővel „pakoljuk meg” a kencét, ott a magas faktorszám a kenhetőség, használhatóság kárára mehet. Tudtad, hogy az EU hivatalosan max.25%-ot javasol cink oxidból is egy készítménybe?

 

Tény, a média sem segíti a helyzetet. Felröppen hír, hogy egyes kémiai fényvédők a korallzátonyokat pusztítják és más fényvédők még rontják is a bőr helyzetét. Itthon pedig csak mostanában vált igazán égető problémává, hogy hozzászokjunk: az elkövetkező nyarakon nekünk is kötelező lesz a naptej.

 

A termék ITT elérhető >>>http://mosomami.hu/product/Baba-napkrem-SPF-50-La-Saponaria

 

Meg kell tehát tanulnunk a Naptej etikettet.

# 1: Nyáron 10-16 óra között kerüld a tűző napot!

#2: Szemüveg használata erősen javasolt a látásod épségének megőrzése miatt, a kalap pedig a napszúrástól véd

#3: Jó minőségű naptej mellett is tudsz barnulni és beszerezni a szükséges D-vitamin mennyiséget. Ugyanakkor bőröd nem szenved károsodást.

#4: Kémiai fényvédő = elnyelik a sugrzást és átalakítva azt kiengedik a bőrbe, lehetőleg annak károsodása nélkül. Fizikai fényvédők= visszaverik a fénynyalábokat, mintegy „pajzsot” tartanak a bőr elé. Te döntesz, melyiket engeded a bőrödre. Vannak olyan érzékeny bőrtípusok is, ahol a leégés sokkal nagyobb rizikó, mint a kémiai fényvédő.

 

Tehát a naptejet érdemes inkább megvásárolni vagy segítséggel keverni. Idén mi is beadtuk a derekunkat...:)Amíg a saját gyártásunk laborban vár a költséges vizsgálatok tucatjára, egy nagyon szuper olasz családi cég termékét mutatjuk be: a La Saponaria vegyészei alkottak baba és családi naptejeket. Minősített BIO termékek megbízható SPF védelemmel. Az INCI-k is szépek, a termékeknél részletesen mutatjuk be az összetevőket.

 

Mit jelent számomra az SPF szám jelölés?

 

Az SPF tulajdonképpen egy szorzó szám, ami megmutatja, hogy egyes bőrtípusok hányszor hosszabb ideig maradhatnak a napon leégés nélkül adott faktorszámú naptejet rendszeresen használva!

 

 

Érdemes otthon kutyulgatni?

 

Igenis meg nem is. Jó alapanyagból a megfelelő mennyiségeket útmutató alapján simán lehet otthon is keverni. Olyan ez szinte, mint egy szakácskönyből való főzőcske. Ugyanakkor ha csak kakaóvajból és sheából állítunk össze egy hidratáló krémet, azzal könnyen megéghetünk 1 óra alatt, ha világos vagy bézs színű a bőrünk. vagy ha éppen Hawaiion nyaralunk :). Kémiai fényvédőkhöz szerencsére hobby szinten nehéz hozzájutni, az ezekkel való otthoni kutyulást egyáltalán nem javaslom! macerás feloldás, pH beállítás és stabilitási szempontk mentén kell az ilyen kencét készíteni. Ráadásul ezek között néhány kifejezetten veszélyes nem szakavatott kezekben.

 

CSINÁLDMAGAD, ÉRVEK MELLETTE: könnyen beszerezhető minőségi cink,-és titán dioxid, és könnyen kikeverhető olajokkal-vajakkal. Ugyanakkor fehér bevonatot képez a testen, ez van, akit zavar.

ÉRVEK ELLENE: Ha nem elégséges az összetevők aránya, vagy nem minőségi az alapanyag, akkor kárt tehetünk magunkban és családunkban.

 

VÁSÁROLT, ÉRVEK MELLETTE: A napozószereket be kell vizsgáltatni (nem csak a szokásos tisztasági vés stabilitási vizsgálatok, hanem közel félmillió forintos komplex és hosszadalmas vizsgálattal kell alátámasztani az SPF számot plusz a klönféle dermatológiai teszteket is be kell iktatni!!!). Szóval elvileg biztos lehetsz benne, hogy a gyártott kozmetikum az tudja is,amit ígér. Évi egyszer kell kb. venned ilyesmit, szóval ne kockáztass!

 

ÉRVEK ELLENE: Picit elszálltak az árak, de a fenti költségek miatt érthető. Sok az import kence, és a jelenleg még nagy, földrészek közötti különbségek (engedélyezett összetevők, állatkísérletek, labortisztasági követelmények,stb.) miatt bőven akad megkérdőjelezhető készítmény. A kézműves termékek esetén is érdemes a gyártót megkérdezni, milyen vizsgálat támasztja alá a napvédőkrém „tudását”,pláne,ha babáknak szánt.

 

Mindent összevetve keresd az igazit, hiszen az évnek egyenlőre csak töredék részében napozunk. Olyankor viszont a bőrünket nagy stressz éri, és az élvezetből könnyen lehet bőrgyógyászati kezelés.

 

Szép Nyarat!

 

Szeretettel

MM Kriszti« vissza
Blog
Hogyan kerüld el a kencéd grízesedését?
Cimkék: kiemelt,

Előfordult már, hogy kevertél egy balzsamos kencét,vagy sheavajas krémet, de valahogy nem állt össze, grízes maradt? Ennek több oka lehet, segítünk.

Tovább
A mosás Angyalai ezért adták az Ecetet a kezünkbe
Cimkék: kiemelt,

Teheted uborkasalátába, vadasba és lencsefőzelékbe.Amúgy meg higiénikusan takaríthatsz vele.Az ecetről beszélünk...

Tovább
Melegszendvics helyett tiszta zokni
Tovább