Anionos-kationos-nemionos. Érthetően, röviden

Anionos-kationos-nemionos. Érthetően, röviden

Az érthető cimkézés közös ügyünk: gazdaságos adagolást (spórolást) és a környezet kímélését is lehetővé teszi.


Tenzid= felületaktív anyag


Milyen felületen és hol aktív???


A felületaktív anyagok, a VÍZ és SZENNYEZŐDÉS (legyen az az emberi bőr vagy a textília) találkozási  FELÜLETÉN csökkentik a feszültséget és segítik a két alkotórészt elegyedni,megtisztítva a felületet. Azért tudják ezt megtenni, mert ezen anyagok felépítése két rétű. Egyik fele a vizet „szereti”,azaz hidrofíl, a másik felük a szennyeződést”szereti”, de a vizet nem, azaz hidrofób.

 

(forrás: Wikimedia)

 

A hidrofób fej (ami a töltést hordozza) fogja a piszkot és felgörgeti a felületről, majd ezt kimossuk, lemossuk sima vízzel és megy a csatornába. Ilyen egyszerű :) A kationos fejű anyagok pedig hozzákötődnek a felülethez: azaz a hajat feltölti valamilyen lipiddel. A textilíát pedig bevonja illattal és egyfajta balzsamos anyaggal.

 

 

„Zöld” Tenzidek töltésük és receptúrában használt dózisuk szerint, néhány példával.

 

Mitől "zöld" egy tenzid?

 

- Az alapanyag forrása fenntartható növényi termesztésből való (kókusz, kukorica, burgonya, és lehetőleg NEM pálma)

- Előállítása során nem megy át agresszív kémiai folyamaton (pl.etoxilálás). Lehetőleg ne kerüljön többe  a leves,mint a hús.

- A legfontosabb, hogy a bőrt ne szárítsa, ne okozzon olyan hatást,aminek "kijavításához" még egy kozmetikum szükséges. Szeretem a kókuszos samponunkat ,mert szépen visszazsíroz.Próbáltad már? >>>http://mosomami.hu/Eco-Z-Sampon-shea-kokusz-2

 


ANIONOS (15-30%):
 Disodium Laureth Sulfosuccinate
 Sodium Lauroyl Sarcosinate

Sodium Cocoyl Glutamate


NEMIONOS (5-15%):
Decyl-glucoside
 Lauryl glucoside
 Coco-glucoside
 Caprylyl-glucoside
 Mosódió főzet


AMFOTER (5-10%):
Betaine

Disodium Cocoamphodiacetate

 

Kínálatunkat itt találod >>>http://mosomami.hu/category/Tenzidek

KATIONOS : tisztálkodószerben hajbalzsamban, mosószernél pedig öblítőben van helye.

Itt olyan sokféle van, hogy nehéz sorolni. Pl. BTMS.

 


 

Számolósdi:

 

Profi receptekben az aktív anyag számít. Pl. ha a decyl glükozid 55% aktívanyaggal bír, nézzük meg, ha 25%-ot használunk a receptben, ott mi lesz az aktív anyag végleges mennyisége: 55 x 0,25= 13,75. Ez már egész jó baba samponhoz, sőt! Felnőttek hajához kitűnően elégnek kell lennie.

 

És, hogy lehet -e ezzel trükközni? Szoktak...ismét a húsos közmondás így Húsvét táján: olcsó húsnak híg a leve...

 

Javasolt, hogy egy-egy receptben mindig legyen 1 anionos és 1 nem ionos vagy amfoter tenzid,azonban ezek keverési arányát mindig a termék célja és a termék fogyasztói köre (baba, tini, stb.)határozza meg!Természetesen a legideálisabb bőrünk szempontjából, ha az anionos tenzideket kihagyjuk a receptből.

 

Sajnálatosan a hab csodája évtizedek óta rabláncon tartja fogyasztói társadalmunkat. Sok és nagy hab, kemény hab legyen. Vannak reménytkeltő növények: mosódió, zöldtea mag, szappankéreg, melyek igénytelenek és mégis, kellően szelíd habot adnak ipari felhasználásra  is. A tisztaság fél egészség-de tiszteljük  Természetanyánkat is :).

 

Szép napokat!

 

Szeretettel

MM Kriszti

 « vissza
Blog
ZÖLD SZEMÜVEGEN ÁT A VILÁG...

Eső után köpönyeg? Sosem késő életmódot és szemléletet váltani magunk és környezetünk érdekében. Az öko életmód ma már se nem drága, se nem macerás.

Tovább
Ezért használják a világon nők milliói a Vadrózsaolajat
Cimkék: kiemelt,

Teája a legjobb ízű gyógyszer, olaja az egyik leghatékonyabb bőrápoló. Egy luxus érzetű összetevő,amiért nem kell a világot körbeutaznod...

Tovább
Vakító fehérség bármi áron?Mutatjuk az öko megoldásokat.
Cimkék: kiemelt,

A fehér az ártatlanság és elegancia színe. Sajnos pár órás viselet után a fehér ruha garantáltan piszkosnak tűnik.hogyan oldjuk meg a fehérítést egészségünk kockáztatása nélkül?...

Tovább