Először azon gondolkodsz, hogy a kozmetikum készítés valami varázslatos tudomány. Pedig néhány apróságtól válik profivá. Ilyen a pH beállítása…

Amihez nem kell egyetemi doktori

Azonban némi fogékonyság vagy képzelőerő igen :). Szóval van ez a pH. A szóban benne a lényeg: latinul Potencia Hydrogenii, a  H+ ion koncentráció negatív logaritmusa egy oldatban. Hogyan kerül ez a “sima” hidroxid a vízbe? Hát nem H2O a víz képlete?

De igen. Csakhogy a víz autoprotolízise során (azaz a protonok vándorolnak ide-oda)  a H2O+H2O tulajdonképpen 1 db H3O+ és 1 db OH- . Vagyis egy oxónium és egy hidroxid ion keletkezik a folyamat során szobahőmérsékletű vízben. 100% vízben ezek egenlően vannak jelen, ezért a számolás végén azt kapjuk, hogy a víz pH értéke 7.

Innen látjátok is, hogy csak olyan kozmetikumban kell pH-t mérni és beállítani, amiben víz van. Néhány speciális V/O emulzióban sem szükséges, ahol maximum 5% a víztartalom.

Miért nem mindegy a kozmetikum pH-ja?

  • Mert a bőrünk savköpenyének pH ja kb 5.5.A legtöbb kozmetikum ehhez igazodik. Kivéve fogkrém,vagy intm lemosó vagy hajbalzsam. A száj nyálkahártyája a nyál miatt inkább 7-es. A hüvely pH ja inkább savasabb, ehhez a tisztálkodószerek gyakran tejsavval készülnek. Hajmosáskor a hajvégek simaságához a balzsam pH-ja jó, ha csak olyan 5.2-es.
  • Mert egyes elvárt hatások csak bizony pH-n tudnak megvalósulni: pl. hajfestékek erősen lúgosak (10-11),hogy a hajszerkezet megnyíljon és a pigment behatoljon. Az oxidálószer pedig lezárja ezt a folyamatot. Fixálja a színt.
  • Mert egyes összetevők pH érzékenyek: ilyen a DHA a barnítókrémekben. Vagy vannak speciális tartósítószerek.

Ez csak a jéghegy csúcsa. Viszont kencéd sikeressége erősen múlik azon, ha időt szentelsz a pH beállítására és picit mögé látsz az egész folyamatnak.

A pH beállítása

Az alábbi infografikán látjátok a legnépszerűbb kozmetikai termékek optimális pH értékét. Nem véletlen. Bőrünk, nyálkahártyánk  biológiai és fizikai funkcióját úgy tudja betölteni, ha a megfelelő módon tisztítjuk és ápoljuk.

Mikor nem kell pH-t beállítani?

Egyik, ha 100 vagy 95% az olajfázis a termékben. Nincs víz, nincs ionos mozgás.

Másik, amikor sűrítőnek polimert használunk. Ez a szintetikus gélesítő (legalábbis a legtöbbje) olyan érzékeny, hogy nem babráljuk. Kb 6-osra be szokott állni a formula.

Mit használunk a pH beállításhoz?

25 %-os citromsav vagy 25%-os szódabikarbóna oldat segít nekünk ebben. A citromsav a túl magas pH-t viszi lejjebb. A szódabikarbóna a túl alacsony pH-t viszi fel. Citromsav helyett a tejsav is jó. Illetve szódabikarbóna helyett a kb 18%-os Nátrium-hidroxid oldat.

Egyik receptben sincs fix százalék/mennyiség  a pH módosító anyag értékére. Gyakorlott vegyész ezt már kb. látja előre, de igenis minden gyártásnál ezzel el kell “játszani”. Még ha ki is számoljuk előre, a kémia megtréfál. És egyes termékeknél már néhány tizednyi pH különbség is katasztrófát okozhat.

A receptekben a QS= quantum sufficient kifejezést használjuk. Azaz:”amennyi kell”. 🙂

Nézzük a pH beállítást elsősorban otthoni körülmények között

Megmérjük a kihűlt emulzió pH-ját. Ha ez 5.5-5.8 FÖLÖTT van (pl. 7.00 vagy 8.00 stb.) akkor óvatosan pár csepp tejsav vagy citromsav oldatot adunk a keverékhez. Mindig csak keveset egyszerre. A Pasterur pipetta erre nagyszerűen jó. Jól elkeverjük.Újramérjük. Ezt addig „játsszuk”,míg a kívánt pH-t elérjük.

Ha a mért pH 5.5-5.8 ALATT van (pl. 4.00 vagy csak 5.00) akkor szódabikarbónás oldatot adunk a krémhez ugyanígy csak cseppenként. Tényleg csak cseppenként, főleg ha max 1-2 kg-nyi a késztermék. Fontos, hogy alaposan keverjük el az emulziót újramérés előtt, mert az ionok mozgása így is elég gyors. Egyes részein a keveréknek mást mást mutathat.

Mivel mérünk?

A pH mérő papír körülbelüli értéket ad, de ez hobbi sziinten teljesen megfelelő. Komoly tizedesjegy pontosságú mérésre valójában csak nagy tételeknél, sorozatgyártásnál van szükség.

Lakkmusz papírból van tekercses és van csíkokra szabdalt verzió. Kinek melyi ka kényelmes.

(fotó:aliexpress.com)

Mindenképpen olcsóbb, mint bármi más eszköz. Főleg ha évente csak néhány alkalommal állsz neki kencézni. Ha havi 1-2x is készítesz vizet tartalmazó házikrémet, akkor már elektromos eszközt javaslok. 8000,-Ft-tól vannak használható készülékek. Éllettartalmuk hosszú és nem igényelnek nagy karbantartást. Kalibrálásra kell figyelni. Borászok is használják.

Laboratóriumi pH mérőre valóban csak laborban van szükség. Költséges is, és eszközigényes.

Arra buzdítalak, állj neki a kencekészítésnek. Így biztos lehetsz a minőségben és az összetevőkben.

Itt már találsz is egy praktikus megoldást:https://mosomami.hu/category/Csinald-magad-csomag

Tudod, a kozmetikum készítés is olyan,mint a főzés, csak ne nyald meg a kanalat 🙂