Gondolatok az ÁLLATKÍSÉRLETMENTES kozmetikumokról

Gondolatok az ÁLLATKÍSÉRLETMENTES kozmetikumokról

Ez a cikkem a Kencelaboron jelent meg. De úgy éreztem, fontos annyira, hogy itt, a saját honlapunkon is megosztom veletek ezeket a gondolatokat. Plusz egy tippet is elrejtettem benne :)


Miattam ne vakuljon meg egy nyuszi sem, és ne úsztassanak vegyi fürdőben tengerimalacot a tusfürdőm miatt, és nem szeretnék szenvedő kis egereket vagy mutálódott patkány bébiket.

NEM!

 

Biztos sokan vagytok ezzel így, és a jó hírem, hogy az EU is! Azaz már 2004 óta tiltott a kozmetikai késztermék tesztelése állatokon, 2009 óta pedig a kozmetikai összetevők tesztelése is.

 

Itt olvashattok bővebben: https://ec.europa.eu/growth/sectors/cosmetics/animal-testing_en

 

Sajnos, a világ többi kontinensén ingadozó ez a tendencia, de köszönhetően az Állatvédő szervezeteknek, a nyomás egyre nagyobb, az alternatív teszt lehetőségek pedig egyre inkább elérhetőek.

 

mondj nemet az állatkísérletekre!

 

Mindazonáltal fontos tisztázni:

  • Minden EU-ban gyártott termék Állatkísérlet mentes, azaz ez külön nem reklámozandó, és nem lehet belőle verseny előnyt kovácsolni, mint ahogy abból sem, hogy az üzem GMP szerint működik. Ez alap 2013 óta (is).
  • A terméket nem tesztelték állatokon, de az összetevői nagy részét sajnos valószínű, hogy igen. Ezen már nem változtathatunk, visszacsinálni nem lehet, és nem nagyon fogsz olyan alapanyag adatlappal találkozni, ahogy ne szerepelne az "LD 50", vagy egyéb halakon végzett teszt eredménye. A jó hír, hogy a jövőben már nem fog több állat szenvedni a már bejáratott, működő, biztonságos alapanyagok miatt. Tehát az "Állatkísérlet mentes" szöveg megtévesztő lehet. Helyesebb talán a "Vegán".
  • Import terméknél be kell kérni a gyártó erre vonatkozó nyilatkozatát!

Ezért is preferálom az EU-ban előállított kozmetikumokat, hiszen az USA-ból, vagy akár Koreából, Kínából érkező termék gyártója kellőképpen messze van ahhoz, hogy az összetevő lista valódiságát homály fedje.

 

Egyébként pedig van-e az állatkísérletnek létjogosultsága a kozmetikumok tesztelésénél? Szerintem nincs, hiszen olyan jól ismerjük az emberi testet és olyannyira picire bonthatjuk az alapanyagok kémiai hálóját, hogy azokból jól predesztinálható a kozmetikum biztonságossága; a mijo.hu oldalon ezen eredmények és a sok sok éves tapasztalat adja a tudományos háttérből generálva egy-egy összetevő "biztonsági kódját". Az ún "in vitro" és "ex vitro", valamint egyéb humán tesztek ma már elegendő infót tudnak nyújtani bármilyen élőlény kínzása nélkül. Az egyedi érzékenység, allergia pedig sajnos bármikor felbukkanhat, legyen szó emberről vagy állatról

 

TIPP: 

Keverd Magad- így biztosan tudhatod, mi kerül a bőrödre!

 

1 perc alatt kenhető testápoló olaj recept:

Hozzávalók:

- 1 rész olívaolaj

- 1 rész sheaolaj

- 1 rész finomított mandulaolaj

- pár csepp illó ízlés szerint, de főleg levendula, ylang ylang, narancs javasolt bőrre gyakorolt hatása miatt.

 

Nedves bőrre alkalmazd, főleg télen.

 « vissza
Blog
Biztos,ami biztos-újévi szokásaink
Cimkék: kiemelt,

Szoktuk mondani, nem vagyok babonás...De ki tudja. Nézzük mivel alapozzuk meg újévi szerencsénket.

Tovább
SLS-ezután tényleg kerülni fogod!

Magyarországon is közel 10 éve megy a városi legenda, hogy "hú az SLS nem jó" meg, hogy "kerüld az SLS-t" a samponban, tusfürdőben, de ha lehet, a mosószerben is. Na már most :

1. Nem csak az SLS nem jó

2. Akkor mégis mivel fürödj?

Elolvasom a cikket
Vakító fehérség bármi áron?Mutatjuk az öko megoldásokat.
Cimkék: kiemelt,

A fehér az ártatlanság és elegancia színe. Sajnos pár órás viselet után a fehér ruha garantáltan piszkosnak tűnik.hogyan oldjuk meg a fehérítést egészségünk kockáztatása nélkül?...

Tovább