Újabb hóbort? HAJMOSÓ TÖMB, ami nem szappan.Recepttel!

Újabb hóbort? HAJMOSÓ TÖMB, ami nem szappan.Recepttel!

Hol van a határ,amikor a minimalizmus, a zero waste, a csomagolásmentesség még valóban kivitelezhető és biztonságos?


Picit meghasonlott állapotba jut a "magunkfajta" modern ember. Beleszülettünk a fogyasztói társadalomba, modern takarító gépeink lettek és 10 évente új autó. Közben meg látjuk, hogy a fosszilis energiára épülő társadalmunk mérgezi magát. Szóval jogos volt az igény, hogy tegyünk ellene-mindenki a maga módján.

 

 

Vitathatatlan, hogy a mai környezettudatos ember sokkal többet tesz környezetünk védelméért (és ezér Nagy Hála!!) , mint azok a "hatalmak",akik merően nagy eredményt tudnának elérni. De ettől mi még nem adjuk fel! :)

 

Mi a mosószerekben, kozmetikumokban segítünk, betartva a törvényi előírásokat és szem előtt tartva a hatékonyságot. Ezért is kiemelten fontos, amikor kérdeztek, hogy ez-az hogy lehetséges rendelet szerint, "papírforma" szerint, vagy hogyan tudod otthon is elkészíteni egy-egy ismert márka agyonhype-olt termékét öko módon, a bőrödre szabva.

 

Csomagolásmentes kozmetikumok mentik meg a Földet?

 

Nem. Az igazság az, hogy veszélyes "csupaszon" árulni egy szappantömböt, egy fürdőgolyót vagy akármi hasonlót. A 1223/2009-es EU rendelet sem ad erre kiskaput. A cimkétől a csomagolásig betűről betűre követendő az ott előírt mód. Persze ettől még lehet figyelemmel a környezetre. Pl. a papírkarton vagy a fa, esetleg üveg vagy fém preferált. Nem mindenhol jó, de lehetséges.

 

 

Hol bújik meg a műanyag?

 

Ha megfigyeled, a csomagolás nélküli kozmetikumok azzal hívják fel magukra a figyelmet, hogy kirívóan színesek, vagy illatosak. Tisztelet a kivételnek. Szóval a kérdés adott.

 

Otthon mindenki azt csinál,amit akar-tartósítószermentesen?

 

És valóban. De ha kereskedelmi forgalomba kerül a termék, a gyártó felel a Vásárló esetleges bőrtünetéért. Bármilyen átmeneti vagy akár hosszú távú egészségkárosodásáért. Hiszen ő értelemszerűen használja a terméket, nem vegyész, nem biológius. A natúr terméket vásárló közönség is lassan ad le fogyasztói szokásaiból. Az elején totál egyforma elvárásaik vannak a hagyományos termékekkel össze nem hasonlítható natúrkozmetikumok kapcsán. Nehezen fogadják el, hogy csak fél-1 évig áll el egy termék, vagy nem markáns az illata. Sokszor még a bevált tartósítószerek is kudarcot vallanak, és ezért érdmes olykor kombinálni a jó féléket-natúr vonalon főleg. Ezért a vizet tartalmazó termékeket muszáj tartósítószerrel felvértezni, és a 100% olajat tartalmazó termékeknek is minimum antioxidáns dukál.

 

 

Otthon persze még az is simán lehetséges, hogy hetente új krémet keversz és hűtőben valóban elvan a krémed penészedés nélkül. Ha az eszközeid és a tégelyed makulátlanul tiszta volt, ez oké.  A 100 g-os szappantömb ha 3 hét alatt elkopik, a magas pH miatt sem sok esélye van az átlag baciknak a fürdőszobában. Ebbe szintén nem szükséges tartósítószer.

 

Vízmentes kozmetikumok- ez mindenkinek jó lehet?

 

Igen. Alapvetően minden bőrtípusra található megfelelő olaj és szinte minden testápolási termék kivitelezhető víz nélkül is. Kreativitásra van szükség, az biztos. Jelenleg a kutatások arra irányulnak, hogy minél több kozmetikai alapanyagot alakítsanak "porrá",amiből aztán gyurmázi lehet koncentrátumokat.

 

A sampontömb is valószínű ennek az előszele, csak még nem kiforrott...

 

Az allergiások, keresztallergiások is találnak a növényi olajok között maguknak valót. Ezt már olvastad? >>>http://mosomami.hu/Blog/5-szuper-vegan-borapolo-mogyoro-es-vagy-sheavaj-allergia-eseten

 

Lehetséges receptúra egy szappanmentes, csomagolásmentes SAMPONTÖMBRE

 

A samponszappan, ami 60 g körüli és állítólag 3 flakon sampont vált ki, ezt elemezzük most . Ez nem a szappantömb. A pH ja sem magas, viszont színes és illatos.

 

Egy hasonló receptet alkottunk mi is itt >>> https://www.youtube.com/watch?v=zToM9UA9X6o

 

Itt a tenzid: 70-85%

Az olajok,vajak: 25-30%

A többi színezék és illatanyag.

 

Ezeket kell egybegyúrni. A hatás so-so. Inkább SCI-t használnék én mindenképpen összeolvasztanám vízzel és abba már kerülne tartósítószer, hiszen használat során úgyis "ázik" a csapvízben a tömb.Potenciálisan szennyeződhet. Erre a fejbőrödnek nincs szüksége. Az SCI (Sodium Cocoyl Isethionate) egy krémesebb, kellemesebb és kevésbé irritáló növényi tenzid, lassan olvad, macerás kezdőknek.

 

Ha van otthon minden hozzávaló, próbáljátok ki, kísérletezzetek.

 

Szerintem a hajad egészsége érdekében egy intelligens natúr sampon/hajmosó szappan  és hajbalzsam használata megfontolandó.Ha ezeket otthon készíted, még a flakont is újra használhatod ;-). Itt mindent megtalálsz hozzá: http://mosomami.hu/category/Tenzidek

 

Szép Tavaszt!

 

Szeretettel

MM Kriszti

 

 

 « vissza
Blog
pH beállítása: így válsz hobbi kencésből haladóvá
Cimkék: kiemelt,

Először azon gondolkodsz, hogy a kozmetikum készítés valami varázslatos tudomány. Pedig néhány apróságtól válik profivá. Ilyen a pH beállítása...

Tovább
Ezekkel a gyors tippekkel többé nem gond a foltok kezelése
Cimkék: kiemelt,

Baráti összejövetel, eső utáni homokozás, gyerekzsúr:óhatatlan, hogy valami kiömlik, ráborul, foltot hagy. Most az aggodalmak nélküli foltkezelések birodalmába viszünk...

Tovább
Hogyan legyél Öko az öblítők kiválasztásánál?
Cimkék: kiemelt,

Automatikusan vesszük le a mosószer mellé az öblítőt is a polcról. Olyanok,mint a borsó meg a héja. vagy mégsem?...

Tovább