A tudatos vásárló számára hamar kiderül,hogy minden sampon alapvetően 3-4 fő összetevőből készül. Az egyedi igények mégis többféle termékért kiáltanak.Mutatjuk…

Mivel mi zöld vonalon dolgozunk, itt most a “minimalista” natúr megközelítést alkalmazzuk.

A samponok fő, funkcionális összetevői:

1. VÍZ= ez lehet desztillált víz, virágvíz, aloe gél, tea. Ezt lehet dúsítani vízoldékony gyógynövény kivonatokkal, humektánsokkal (glicein, sodium pca, egyéb).

2. TENZIDEK= glükozidok, betain félék,ezek megfelelő arányú keveréke. Kaphatóak tenzid keverékek is már, melyek optimális aktívanyag tartalma megkönnyíti a gyártó dolgát.

3. TARTÓSÍTÓ, GÉLESÍTŐ

4. EXTRÁK

Ezek aránya, minősége és mennyisége határozza meg,hogy mire is való az adott formula.

#1: MÉLYTISZTÍTÓ SAMPON: Magasabb aktívanyag tartalom, szinte kötelező anionos tenzid hozzáadása szükséges. Az ilyen speciális sampon nem való mindennapos hajmosáshoz, de jól jön olyankor, amikor valakinek szakmájából adódóan  zsír,-kosz, por kerül a fejbőrére. Esetleg heti többször formázzák, “gyepálják” a hajat,terhelik szintetikus hajformázó szerekkel.

#2: MINDENNAPRA JAVASOLT SAMPON: Elsősorban nem ionos tenzidekkel, alacsonyabb aktív anyag tartalommal készült sampon. A legtöbb BABASAMPON is erre tökéletes. Olyanok számára javasolt, akiknek gyorsan zsírosodik a haja munkából vagy sportolásból adódóan. Esetleg annyira rövid, hogy a haj természetes zsirossága könnyen eloszlatódik 24 óra alatt.

#3: VOLUMEN NÖVELŐ SAMPON: Kímélő tenzidekkel készült,  általában olajmentes formula. A panthenol egy közkedvelt hajszerkezet regeneráló összetevő; képes a haj cortex-ébe beépülve hidratálni, ezáltal dúsabb hatást kölcsönözni. A természetes eredetű (vegán vagy bárányszőrből izolált) keratinok is a hajszerkezetet újjáépítve javítanak a tartáson.

#4: ZSÍROS HAJRA VALÓ SAMPON: a mélytisztítóhoz kissé hasonló, hiszen a túlzott faggyútermelést kontrollálni  kell. Az érzékeny fejbőr megnyugtatása végett célszerű gyulladást enyhítő, regeneráló összetevőket tenni a formulába. Pl. varázsmogyoró, aloe, különféle illóolajok-rozmaring, levendula, kakukkfű, mentafélék.

#5: NORMÁL HAJRA VALÓ SAMPON: heti 2-3 alkalmas használatra szánt samponok,ahol a hidratálás kap szerepet egy átlagos tisztító hatás mellett. Némi visszazsírozás megengedhető-pl. kókuszolaj, argán olaj formájában. Ez a legnépszerűbb sampontípus.

#6: FESTETT,-ÉS SZÁRAZ HAJRA VALÓ SAMPON: A babasamponokhoz hasonló formula, hiszen az oxidáló festék éppen eléggé igénybeveszi a hajat. Bizonyították, hogy a szulfát mentes sampon kevésbé fakítja a mesterséges hajfestékeket is. Aki pedig hennázik,  nem szeretné, hogy kopjon a megszerzett szín. A festett hajszín megőrzéséért a natúr vonalas samponok nem tudnak ennél többet tenni,bár egyes típusokban lehet kamillavíz (szőkéknek), amla, henna (barnáknak).

A giga gyártók színvédő samponjai mesterséges UV védőt,  pigmenteket is tartalmazhatnak.

#7: KETTŐ-AZ -EGYBEN SAMPON: Elsősorban száraz/normál hajra javasolt sampon. Titka, hogy valamilyen, a többi tenziddel kompatibilis kationos (+) anyag is kerül bele. Ezt a technikát az 1990-es években egy gigászi márka védette le, azóta már ez egy “szabad” szabadalom. Igen nagy kihívás volt, hogy az anionos tenzidekkel valahogy mégis összehozzák a haj számára előnyös, pozitív töltésű ápoló összetevőt egyetlen flakonban. Ekkor fejlesztették ki a Polyquaterniumokat,melyek ma már változatos forrásból és minőségben elérhetőek.

Háránya ezen termékeknek, hogy nem mindenkinek előnyösek, olyakor a hajérzet nem mindig “tiszta”.

#8: GYÓGYSAMPON: Mióta itthon megszűnt a gyógyhatású kozmetikum fogalma és gyártási lehetősége, a gyógysamponok gyógyszertárakban elérhetőek. Kifejezetten sebes, irritált fejbőrre való készítmények. Gombaellenes készítmények. Ezek az állapotok megelőzhetőek és enyhe stádiumban illóolajokkal is kezelhetőek, de ezt bőrgyógyász dönti el. Egy tény: a gyógyszer-samponok csak átmenetileg, kúraszerűen használatosak, hiszen hatóanyagaik (pl. kén) hosszú használata nem javasolt. Ezért is, tömény koffeinnel, kénnel,fluorral, interneten talált susmus alapanyagokkal senki se kísérletezzen otthon!!!

És az örök mumus, a pH:)>>> a sampont 5.2-5.6 -os pH ra érdemes belőni. Az emberi bőr enyhén savas tartományba esik. A JÓ SAMPON ELSŐSORBAN A FEJBŐR TISZTÍTÁSÁRA, MEGÓVÁSÁRA CÉLOZ- HISZEN AZ ÉLŐ RÉSZE HAJKORONÁNKNAK.  A természetes savköpenyt és zsírokat részben meg kell őrizni tisztálkodás során.

Háziállat fürdetésére pedig speciális, nekik szánt sampont használjunk!