A natúrkozmetikai igények várhatóan a jövőben is növekedni fognak.A méhviasz olyan népszerű alapanyag, amelynek előállítása a méheknek nem fáj. Azonban nem véletlenül kell a kozmetikai minőséget keresned…

Sok éve egy Pécs környéki méhészettől szerzünk be méhviasz lapokat a pasztillák mellett. Szuper alapanyag; rengeteg balzsam és kenőcs fő komponense ez a méz színű, édeskés illatú szépség.

De mire is figyelj, ha csomagoló kendőt vagy kozmetikumot szeretnél BIZTONSÁGOSAN készíteni? Gyakori kérdésekre igyekszünk választ adni.

GYIK 1.: TÉNYLEG TARTALMAZHAT -E IDEGMÉRGET A MÉHVIASZOD?

Igen, bizony. és nem csak ezt, de a méhek természetes betegségeit is, polent és egyéb szemcsés szennyeződést. Fontos, hogy a méhviaszból MŰLÉP készüljön, melynek során legalább 130 fokra hevítik az anyagot. Közben pedig szépen laposra sajtolják és csinos kaptár minta is kerül bele. A méhviasz pasztillánál pedig a felforrósított méhviaszt szűrikés  csepegtetik hideg vízbe. így praktikuscsepp formákat kapnak. Ez még könnyebben adagolható és illat a is kevésbé intenzív.

A  hevítés a lehetséges állati eredetű mikroorganizmusokat is elpusztítja és elpárologtatja a vegyszert a méhviaszból.

KERÜLD a nyers méhviaszt, vagy ismeretlen eredetű terméket. Ne felejtsd: jogod van bekérni a Biztonságtechnikai adatlapot!

(forrás: stockfoto).Szándékosan nem használtuk fel egyes hazai webshopok képeit;, de szépen kérünk, ügyelj az egészségedre!

TUDTAD, hogy az általunk forgalmazott méhviasz készítője a “bevált” mitraz nevű idegméreg helyett a bioméhészek körében is ismert oxálsavat és timolt használja?

GYIK 2.: MITŐL FEHÉREDIK KI A MÉHVIASZ?

Télen gyakori jelenség ez, de enyhe melegítésre gyorsan eltűnik. Egyes zsírsavak kicsapódása és a természetes paraffin jelenlétére utal.

GYIK 3.: MEDDIG ÁLL EL A MÉHVIASZ?

Gyakorlatilag évekig. Egyetlen gond lehet, ha élelmiszermoly megtámadja és fehér-fátyolos hálójával körbeszövi-így élelmiszer ipari célra nem használható már fel.

GYIK 4.: A HOBBIBOLTBAN VÁSÁROLT MÉHVIASZBÓL IS KÉSZÜLHET KOZMETIKUM?

Általában nem. Leginkább csupán azért, mert a kézműves boltokban kapható pigmentek nem kozmetikai minősítésűek. Ezek a méhviaszok a különféle művészi igényeknek eleget téve keverve vannak adalék anyagokkal. (Itt most lényegtelen, hogy természetes vagy szintetikus).

(fotó: kreatívhobby.hu)

+1: MIVEL HAMISÍTJÁK A MÉHVIASZT?

Sajnos, új jelenség, és már titkot sem csinálnak belőle. Elég megnézni az INCI-t: egyes méhviasz gyöngyök összetétele a kialakult méhviasz hiány miatt: Paraffin, Glyceryl palmitate and-stearate, Beeswax and Stearic acid. Azt is mondhatnánk: Készült méhviasszal…

Néha igaz, hogy amit megeszel, magadra is kenheted. Pl. Szűz olívaolaj, kókuszvaj, kakaóvaj ilyenek. De néhány alapanyag tekintetében légy körültekintőbb és hozdd ki a legtöbbet a biztonságos kencekészítéses hobbidból. Sok sikert!