Automatikusan vesszük le a mosószer mellé az öblítőt is a polcról. Olyanok,mint a borsó meg a héja. vagy mégsem?…

Az illat,ami kell…Ami átöleli a ruháinkat, frisseséget kölcsönöz, és fokozza a mosás élményt. Tagadhatatlan: tiszta ruha= illatos ruha. A génjeinkben van. A kérdés, hogy korunk környezetvédelmi elvárásai közepette, vagy a sok bőrprobléma mellett mennyire kell átgondolni jövőbeni használatát? Milyen alternatívák létezhetnek? Egyáltalán van -e szükséged öblítőre?

ÖBLÍTŐ TÖRTÉNELEM

Sokáig a patakpart, és a középkori időkben “feltalált” szappan volt a mosószer. A szappanhoz nem kellett öblítő, hiszen szépen mosott, a textília pedig kellemes tapintású és friss illatú lett. Kemény munka volt egészen az 1930-as évekig a mosás, nem hiába voltak erre szakosodott szolgáltatók is. Sok háztartásban külön mosással foglalkozó cseléd is dolgozott. Faluhelyen pedig mosásra kijelölt napok voltak minden héten.

A szintetikus mosószer összetevők az 1940-es évek végén jelentek meg az USA-ban először. Alig telt el tíz év, amikor kirajzolódott ezek szárító,-és bőrizgató hatása. Bár remekül tisztították a textíliát és ragyogóan haboztak, a textílrostok egy idő után csúnyán el kezdtek szálazódni, szétesni és fakulni. Ez a jelenség savas kémhatású oldat hatására javult, de nem tudták, hogy is juttassák a mosógépbe. Először a főmosást megelőzően öntötték a ruhák közé-ez rontotta a mosási hatékonyságot. Majd a főmosás után tették a mosógépbe-ez javulást hozott. Nagyjából azóta van a mosógépeknek öblítőprogramjuk…Európában a 70-es években volt az “öblítő bumm”, a legnagyobb fogyasztó máig Franciaország.

AZ ÖBLÍTŐK FŐ ÖSSZETEVŐI

Aktívanyag 2-7% (ez sokáig Distearyldimethyl ammonium chloride volt…): ez bevonja a szálakat, és rosszabb esetben a textília nem fogja szívni a vizet. De ha minden jól megy,a ruhanemű pihe puha tapintású. Úgy működik ez,mint egy hajbalzsam. Az egész termék biológiai lebonthatóságát ez határozza meg. Szerencsére ma már vannak olyan NÖVÉNYI alapú anyagok, melyek eleget tesznek az összes vásárlói elvárásnak. És a halak is boldogok 🙂 OECD301B tesztelés szerint…

Illatanyag 0.5-2%: voltaképpen emiatt vásároljuk…

Emulgeátor 1-2%: segédanyag, lehet sztearinsav is

Tartósítószer, stabilizátor: 0.5-1%

Víz: oldószer

Sokféle formula létezik, van, amihez hozzáadnak szilikon származékot és egyéb, selmyességet kölcsönző adalékot.

Az 1980-as évek végén annyival lett jobb a helyzet, hogy a 4 literes giga öblítők után átvették a hatalmat a koncentrátumok, (3x,4x). Legalább kevesebb műanyag és kevesebb vízpazarlás történt. Sajnos, sokan ezeket túl adagolják. nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de kifejezetten zavarónak találom, amikor valakinek nem a parfümjét, hanem az öblítőjét érzem. Azt is még 2 napig az orromban…Ezek az illatmolekulák makacsul megülnek testünkben. Fontos döntéseket, találkozásokat határozhat meg a tolakodó illat.Főleg, ha nem is kellemes.

MIKOR SZÜKSÉGSZERŰ AZ ÖBLÍTŐ HASZNÁLATA?

Elsősorban, ha hagyományos mosóport, illetve mosószódát használsz. Ezek erősen lúgosak, és ezt ellensúlyozza az öblítő használata. A plusz program segít az apró lehetséges mosószer maradványt kijuttatni a szálak közül. Egyes ruhaneműk, textíliák sajnos, vagy sem, de kívánják az utókezelést. A törölköző, ágynemű ilyen. Szerencsére tudsz ÖKO lenni.

Amikor házi készítésű mosóport, szappanreszelékes mosószert használsz, akkor is jó szolgálatot tesz egy balzsamos öko öblítő (pl. SensEco). Itt megtalálod: https://mosomami.hu/Mosas-oblitesA szappan hajlamos rárakódni egyes textíliákra, ami irritálhat. A porféleségek pedig alacsony hőmérsékleten (20 fok) nem is igazán oldódnak fel jó. Magasabb hőmérsékleten is mikro lerakódás képében megülhetnek egyes textilrostokban. Az ecet hazsnálata is remekül bevált sok háztartásban. Az öblítős rekeszbe tégy fél dl-t 20%-os ecetből.

MOSÓDIÓval való mosás esetén nem feltétlenül szükséges a hagyományos öblítő. Ez enyhén savas kémhatású. Puhítja a textilrostokat. Élénkíti a színeket. Lágyítja a vizet. Illata viszont nincs. A mosógél (pl. EcoNut) enyhe levendula illóolaj tartalmát viszont feldobhatod plusz levendula illóval. Szintén az öblítős rekeszbe cseppentsd az illóolajat 10-20 cseppet ízlés szerint.

ILLAT TEXTILNEK ÉS LÉLEKNEK-ÖBLÍTÉS ILLÓOLAJOKKAL

Jobban szeretem a szolid illatokat, melyek valóban csak egy kis plusz adnak a mosáshoz. De nem “kergetnek” hetekig. Lehet, hogy Te is tolakodónak találod azokat a tipikus mosószer illatokat, melyek  már messziről jelzik a ruha viselőjének érkezését.

Frank Zsófia-Kürti Gábor: Gyógyítás illóolajokkal című művében is szó esik az illóolajok háztartási célokra való alkalmazásáról. Ők ezeket javasolják öblítéshez: teafa, levendula, borsmenta, fenyőfélék. Jó szívvel javaslom, hogy ecetes-vizes keverékbe, az öblítős rekeszbe tedd a cseppeket, mert így valóban puha is lesz a ruhanemű és élénk színű.

Az illóolajokat remekül keverheted mosószódával is, vagy szappanreszelékkel. Bátran teheted őket bútorápolóba és mindenféle otthonkészült kozmetikumba is.

MOSÓPARFÜMÖK

Elegáns és modern megoldás azoknak, aki pusztán az illatra vágynak. Tartós, kellemes illatot kölcsönöznek felesleges adalékanyagok nélkül. Külön szuper, hogy nem csak mosáshoz, de az egész lakásban jól használhatóak. Autóban, légfrissítőnek. Szárítógépben egy nem szőttes anyagra, kendőre is tehetőek. Tehát fogsz egy régi textildarabot, csepegtetsz rá a mosóparfümből és elhelyezed a ruhás szekrényben vagy az autóban. Frissítsd fel a wc illatát: csepegtess a mosóparfümből 3-4 cseppet a wc kagyló belső peremére. Felmosóvízbe is elegendő 10 csepp.

A vasalóvíz is filléres dolog ezentúl: 1 liter desztillált vízhez adj 10 csepp SensEco mosóparfümöt. A gőz külön segít, hogy alaposan beivódjon az illat.

Mint látjátok, változatos módon feldobhatjuk hangultunk az illatok segítségével. Az unalmas mosás-teregetésből akár aromaterápiás program is lehet. Kellemes próbálgatást!