Az anyák egy személyben orvosok, kozmetikusok,fodrászok és pszichológusok. A gyógynövények ezért szervesen kapcsolódnak tevékenységünkhöz évezredek óta…

Másodvirágzik a levendulás itt Rákoscsabán. Ismersz még egy olyan sokszínű, sokféle illatjeggyel és hatásmechanizmussal bíró gyógynövényt,mint a levendula?  Egy Magyarországon is vidáman eléldegélő csodálatos növény, melynek minden levele, virága felhasználható. Tea, szörp, étel, virágvíz és hát, a frenetikus illóolaja!

Amikor az első fiam született, vajúdáskor vittem egy kis üveg levendula illót. Segített nekem és a férjemnek is koncentrálni, viszonylag higgadtnak maradni. Segített a fájdalom ellenére is élménynek megélni a legmélyebb pillanatokat is. Azóta is kedvenc, és hetente fedezem fel újabb és újabb arcát.

A magyar népi gyógyászat persze nem a levendulával kezdődött. Az egyszerű gyermekláncfű, a szappanfű, csipkebogyó a galagonya, hársfa, kamilla és pásztortáska biztosan ismerősen hangzik? teaként, borogatásként, olajként biztos vagyok benne, hogy használtad már. Többszáz oldalas kötetek születtek a témában. A természet fito molekulák parányi láncaiba fűzte gyógyhatását. Működnek a mechanizmusok, csak ma már nincs idő kipihenni az apróbb meghűlést, hasmenést-sos rapid megoldás kell.

Nem fogok állást foglalni a homeopátia mellett vagy ellen. Ugyanakkor az éremnek mindig két oldala van. Mégis hogyan lehet, hogy vannak pozitív visszajelzések? Ha pedig “placebóként” hat, az olyan nagy baj? Mi  lehet jobb annál, hogy a szervezet agyi és érzelmi mechanizmusok hatására gyógyítja meg saját magát? A psziché erősebb,mint gondolnánk. Egymás bántásában pedig továbbra sem hiszek.

A téma meg is hozta az új blog fő irányvonalát: hogyan lehet kozmetikumainkat a természet erejével hatékonyabbá tenni?

Fontos kiemelni, hogy a gyógynövények ALLERGIÁT, TÚLÉRZÉKENYSÉGET okozhatnak. Mindig kérdezzük meg az oldat töménységét és nézzünk utána, milyen dózisok biztonságosak. Otthon csak a legismertebb, legártatlanabb népi szereket alkalmazzuk: kamilla, narancs, levendula, citrusok. Nem szabad, nem lehet feketenadálytővel vagy vadgesztenyével,borostyánnal  csak úgy játszadozni!!

Először is, MIVEL oldhatjuk ki a növények szépítő alkotoelemeit?Főbb oldószerek:

1. ALKOHOL

Tipikusan alkoholos kivonatok vannak a szirupokban köhögés ellen,különféle táplálék kiegészítőkben, likőrökben. De az alkohol segíti az összetevő beszívódását a bőrbe és szuper kiegészítő tartósító is kozmetikumban. Tinktúraként is találkozhatsz vele megnevezésben.

2. GLYCERIN

Ipari titok :). Biokozmetikumban is bátran használható szinte az összes glicerines gyógynövény oldat.

3. GLYCOLOK

Propilén, butylene, pentilene, hexylene glycolok. Kitűnő oldószerek,segítik azoldott anyag szétterülését és beszívódását a bőr mélyebb rétegeibe.

4. VÍZ

A krémek vízfázisát helyettesítheted teával, főzettel. A vizes kivonatok szép színt adhatnak a kencének és ha siekrüla  vízfázist bejuttatni a bőrbe, hatékonyabban javítja a bőr hidratáltságát és pl. a gyulladástcsökkentő hatóanyagok eloszlatását.

 5. OLAJ (macerátum)

Főleg illatanyagokat lehet jól kioldani olajban. Sok vitamin zsíroldékony, vagy pl. a Q10 koenzim is csak olajban szeret oldódni.

HOGYAN tedd ezeket a kencédbe? Nézd meg, hogy az adott kivonat (házi vagy vásárolt) VÍZ vagy OLAJ bázisú. Utána fontos eldönteni, hogy HŐÉRZÉKENY-e? Valószínű igen. Az “extrák”at nem szoktuk 40 fok felett kencébe tenni. Tehát ennek megfelelően keverd hozzá a kozmetikumhoz. ADAGOLÁS tekintetében 2-3%-kal kezdj, és majd érzed, hogy a bőröd hogyan reagál rá.

HOGYAN JUT A BŐRBE? Ez nem űrtechnika :). Egyszerű krémezéssel is a hidratálás és visszazsírozás bekövetkezik, valamint a hatóanyagok a bőrfelszín közelében kifejtik jótékony hatásukat. Egyre nagyobb teret hódít a DERMAROLLER, mely apró tűhegyekkel segít bejuttatni aktív anyagokat a bőr mélyebb rétegeibe. Ahogy ezek olcsóbbá válnak, a kozmetika ipar alkalmazkodni fog. Születni fognak új típusú kencék, adagolórendszerek és kozmetológiai technikák.

Fontos, hogy a kencéket mindig tiszta bőrön alkalmazd. Heti egyszer még a leg érzékenyebb bőr is meghálálja a radírozást és pakolást. Erre nagyszerűek a kozmetikai agyagok.

Továbbra is fontos, hogy az egészséges bőr,-és hajképződés testen belül kezdődik: TÁPLÁLD a szervezeted! Protein por (igen, az a gyúros cucc…ha kipróbálod a mogyorós ízűt, elszáll minden előítéleted), magvak, aszalt gyümölcsök és az örök alma legyen a téli édesség kamrádban. Ismerkedj egyzserű, olcsó, de teljes értékű köretekkel,mint a bab, árpa, bulgur, kuszkusz. A zabpehely diétás és igazán tápláló. Darálva az egyik legjobb liszthelyetessítő annak, aki nem glutén érzékeny. Ugyanakkor a kókuszliszt, maglisztek nem csak paleóban állják meg  helyüket: ízesek, izgalmasak és telítetlen zsírsavakban gazdagok.

Gyönyörű, kísérletezős őszt Nektek!