Szögezzük le, nincs növényi keratin hivatalosan.Protein egy fajtája, mely vízoldékony..Másképp kötődik a haj proteinjeihez. És a kreatin is létezik,mint „testépítős cucc” plusz kozmetikai alapanyag.

Az igazi hatást azonban egyértelműen a keratintól várhatjuk, és teszi is a dolgát-rengeteg bőr,-és hajápoló termékben megtalálható.

MIÉRT JÓ A HAJNAK KERATIN/PROTEIN?

Mert ebből épül fel nagyrészt, és ez az anyag szerencsére be is tud épülni a haj szerkezetbe. valóban regenerál, simít, szépít. A bőrre is így hat, rugalmasabb, hidratáltabb és selymesebb tapintású lesz. Samponban, hővédő és hajformázó spraykben, balzsamokban igazán hasznos összetevő 2-5%-ban. A hajszálak kevésbé töredeznek, és fényesebbnek is tűnnek.

Hajmosáskor, festéskor, szárításkor a haj, bőr természetes keratinjai sérülhetnek. Ezt pótolja vissza-védi mintegy védőrétegként- a jó minőségű keratin. Persze az is nagyon fontos, hogy a sampont, szappant, tusfürdőt alaposan öblítsük le. És ahol kemény a víz, ott hatványozottan fontos,hogy elkerüljük a Kálcium,-Magnézium sók lerakódását a bőrön.

VEGÁN?

Nem, a valódi keratin állati eredetű, leginkább gyapjúból állítják elő. Szerencsére ehhez kifejezetten nem kell elpusztítani az állatokat. A gyapjúból kivonatolják. Valódi tiszta keratint hivatalos gyártótól és szintén hivatalos forgalmazótól tudunk beszerezni-olyan ez,mint a lanolin vagy a méhviasz -a TISZTASÁG fél egészség. Komoly állategészségügyi szűrésen megy át az alapanyag,mielőtt a kencénkbe kerül.

Hidrolizált, azaz vízoldékonnyá teszik a keratint, így már szépen beépíthető számos kozmetikumba.

A keratin barna, alacsony viszkozitású folyadék egyébként.1-4% körül érdemes alkalmazni; a bőrön maradó kozmetikumba 2% ideális több szempontból. Hajon a 4-5% sem túlzás, ott igazán szépen látható a simító hatás.

A cimkén úgy találod meg, hogy “Hydrolised keratin”.

Selyemhernyók bábjából a “Hydrolised Silk Protein” nevű anyag készül, nem meglepő módon.

Milyen növényi alternatívák léteznek?

Ha ilyet látsz a cimkén, hogy Hydrolised ALMOND protein, akkor mandulából előállított fehérjét tartalmaz.

Készül még szójából, búzából, rizsből, quinoából is. Ezek adagolása körültekintést igényel, mert gyakoribb az irritáció előfordulása. A szakemberek szerint bőrön át a glutén nem bántja az arra érzékenyeket, de én inkább a rizsproteint javaslom ez esetben a termékbe.

Ma már a környezeti szennyezés, kemikáliák, életmód miatt egyre “okosabb” tisztálkodó szerekre van szükség. Mindeközben óvnunk kell környezeti értékeinket és nem kizsákmányolni azt.

Ezen dolgozunk mi is mindennap :).