Mi a lényeg egy sütiben? Legyen kakaós vagy kókuszos, édes, krémes. A sütés nélküli sütik uralják idén a konyhákat…

Alig kell mosogatni utána.

Nem kell sütni.

Nem kell tojást felverni.

Nincs flancos krém.

Maximálisan finom,krémes, édes.

NEKED MELYIK A KEDVENCED?

A kekszes sütikre akkor szoktam rá, amikor egy Húsvéton tönkrement a sütőm…Frissen költöztem otthonról, gondoltam majd megmutatom milyen jó háziasszony lettem. Hát, palacsinta és kókuszgolyó lett az ünnepi sütisor. Aztán jött a nyár, és vele a joghurtos, túrós, szintén sütés nélküli desszertek. Ezekkel nem lehet leállni. Nézzük,mi minden kerülhet így December végén a jóllakott pocakokba még….

(fotó Gianna Ciara)

# 1 KEKSZES- KIRAKÓS SÜTMÉNYEK

Ez valóban gyerekjáték. általában 500 g keksz az alap. Ez lehet háztartási keksz vagy kinek -kinek érzékenysége szerint “mentes”.  Nagyon finom mézes kekszből vagy zabosból is.

Zebrakeksz ez igazi jolly joker. Jó a neve, és a mintája is. Eredetileg “Albert” kekszből jó, de variálható. A lényeg, hogy egy jó hosszú sort rakunk ki (egy rudat) keksz-krém-keksz-krém ből. A krém nem más, mint puding, némi vaj és porcukor keveréke.Amint kész van a rúd, szorosan betekerjük alufóliába, be kell tennni a hűtőbe. Másnap átlósan kell felszeletelni és így csíkos mintájú süteményt fogunk kapni. Így karácsonykor a hagyományos puding ízek  mellett kapható például kókuszos is, és ez nagyon finom :).

Tejfölös keksz

Kezdünk a krémmel. Két nagy doboz tejfölt kikeverünk porcukorral. Ez tényleg ennyi alapjáraton. Egy tepsiben rétegezünk 1 sor kekszet és 1 sor krémet, amíg el nem fogynak. A tetejére kerüljön zselatin, melybe ízlés szerint dobálhatunk bogyós gyümölcsöket. Néhány óra múlva a hűtőben szépen összeáll és szeletelhető.

A krém itt is variálható. lehet egy sor sima egy sor kakaós vagy kókuszos.

# 2 DARÁLT KEKSZES  FINOMSÁGOK hagyományos és “mindenmentes” módon

Kakaós-rumos szelet

500g darált kekszhez 250 g margarint/vajat adunk, 200 g porcukrot (vagy annak megfelelő édesítőt), fél üveg rum aromát és 3 evőkanál keserű kakaóport, valamint kb. 2 dl tejet. Összedolgozzuk és egy tepsiben ujjnyi vastagon kiterítjük. Ha megdermedt, a tetejére mehet roppanós olvasztott csoki. Lehet cifrázni fehér/barna csoki variálásával.

Kókuszgolyó

A recept ugyanaz, mint a rumos szeletnél, de tej helyett egy üveg meggybefőtt leve megy a masszába és a golyók közepére 1-1 szem meggy. Majd kókuszreszelélkbe forgatjuk a megformált golyókat.

LAKTÓZMENTES RECEPTET ITT találsz például https://www.nosalty.hu/recept/laktozmentes-kokuszgolyo

CUKORMENTES KEKSZ pedig lehet ez is, a cukor helyettesíthető például “negyedannyi” nevű cukorpotlóval.

Kiválthatod a kekszet finom szemű zabpehellyel, a gyerekek nem mondják meg a különbséget. Igazán tudatos, esetleg testépítő barátaidnak tegyél hozzá 30-50 gramm vegán vagy hagyományos csokoládés fehérjeport. Díjazni fogják a figyelmességed!

# 3 SAJTTORTÁK  sós és édes verzióban

A sajttorták alapja darált keksz. Abból viszont lehet mézes, zabos, teljes örlésű, gluténmentes mindenféle ízű. A töltelék és díszítés pedig még ennél is változatosabb. Általában a túró, a tömlős sajt, mascarpone és/vagy ricotta semleges íze csodásan alakítható ízlés szerint. Lehet édes vagy sós.

Itt rögtön 10 változatot is találtok: https://receptneked.hu/cikkek/10-feloras-sajttorta-sutes-nelkul/

#4 A mirelit vajastészta- mindent visz

Kövezzetek meg, de mióta oviba, suliba, összejövetelre, ünnepekre sütni kell, ez nálunk a favorit. lehet kapni “light” verzoióban és teljes örlésű liszttel is. Otthon bekeverni sem nagy kunszt, de a fagyasztóban mindig van egy 500g-os csomag.

Mindenféle formában tudod vágni-hajtogatni,például így: https://www.youtube.com/watch?v=Lgb_5C_aPyA

Töltelélkben pedig nézzünk egy sós verziót:

Fetasajtos falatkák

Fokhagymás tejföllel kend meg a kinyújtott tésztát, majd szórd szét rajta az apróra tört fetasajtot. Tekerd fel, szeleteld.Így csigákat kapsz. Süsd ki 180.200 C fokos sütőben!

Édesben pedig a “mekis” almatöltelék:  kis táskákat szoktun készíteni,tetjére mehet tört dió. A krém pedig: a reszelt almát megpárolod, és némi víz valamint pudingpor hozzáadásával “érzésre” sűrüsödésig kevered a masszát. Ki kell tapasztalni mennyi kell. A csomósodásra ügyelj!

Szóval ha látod a boltban, hogy raklapszámra áll a keksz, az nem véletlen. Mindenki rá van kattanva. Változatos, finom és időtakarékos sütés nélküli desszertek alapja a háztartási keksz. Rugaszkodj el a recepttől, készíts saját igényeid szerint akár cukormentesen is. Besegíthet a család apraja-nagyja. Már csak ki kell várni azt a pár órát, míg szeletelhető :).

Boldog karácsonyt kívánok!