Tele a zöldséges vele-a bőrödön próbáltad már?

Tele a zöldséges vele-a bőrödön próbáltad már?

Olyan jó,amikor egy étel minden grammja hasznosítható számunkra. A gránátalma mag pont ilyen.A gyümölcs leve és magjának olaja is páratlan.


Közép-Ázsiában és a Dél-Balkánon  őshonos varázslatosan szép, terebélyes gyümölcsfa. Latin nevén Punica granatum ma már Kaliforniában is tonnaszám terem. Gyönyörű színe és fényes héja azonnali harapásra buzdít. Némi gyakorlás után könnyen elérjük a számunkra élettanilag és szépség szempontjából értékes magokat.

 

 

HOGYAN HÁMOZD MEG?

 

A héja meglehetősen erős és rugalmas, nekem konkrétan jó 5 perc, mire kiszedem a magokat. Kanállal...Találtam jó videókat, ahol tapasztalt gyümölcslékészítők osztják meg a tippeket.

Ebben a videóban ötletesen mutatják be,hogy tudod macera mentesen megpucolni a gránátalmát.

https://www.youtube.com/watch?v=HGYpk395PUA

 

A GRÁNÁTALMA,MINT SALÁTA

 

 

Sőt,ennél sokkal több. Bátran szórd salátára a magokat-isteni ízkombinációkat érsz el. Próbáld ki, hogy különféle gyümölcs leveket, levest, szörpöt, lekvárt készítesz. A híres grenadine szirup is ebből készül. Fanyar koktél alapanyag. Termésenként közel 600 magot tartalmaz egy gyümölcs, és fedezi a napi K,-és C vitamin igényünk 1/3-át.  Magja punicic savban gazdag (inkább jegyezd meg, hogy ez egy fontos Omega-5 zsírsav :). 85%-ban tartalmazza ezt a zsírsavat, ez a szívünket támogatja.

Számos ásványi anyag, rosanyag és némi fehérje is található a gyümölcs levében. Élettani hatását már a görögök is körülírták. Jelenleg reneszánszát éli. A gyümölcs finom levét egy "burok"-ban találjuk a magok körül, melyet az ún "aril"-nek is hívnak. Hártyaszerű anyag, mely szorosan tartja ezt a folyadékot a magok körül.

 

ÉRTÉKES OLAJA

 

Minden cseppje varázslat. Könnyen felszívódó, édeskés illatú vörös-aranyló olaja ránctalanító hatású. Kitűnően segíti a bőr kollagénszintézisét és kissé megvastagítja az epidermist. Antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonsággal is bír. . Két enzim segíti a gyors bőrregenerálódást:cyclooxygenáz és lipoxygenáz. Kitűnő alapanyaga napozás utáni  készítményeknek, arckrémeknek és anti-aging szérumoknak.

 

Zsírsav tartalma az alábbiak szerint alakul:

 

Olajsav  4-6%

Linolénsav 4-7 %

Omega 5 sav 75-85%

Pamitinsav: 1-3%

Sztearinsav 0.3-1%

 

+ÉRDEKESSÉG

 

Rápóti-Romvári Gyógyító növények című könyvében még arról is szó esik, hogy a gránátfa kérge,gyökere és ága alapanyagul szolgált sokáig béféregűző szerek előállításához. Alkaloid tartalma tette ezt lehetővé.

 

Ma már könnyen elérhető ládaszámra ez a gyümölcs itthon is. Hónapokig tart a szezonja még. 1 db gyümölcs elég egy négytagú családnak nasinak, vagy alapanyagnak. Érdemes kísérletezni a gránátalmával és megbecsülni olajának minden cseppjét.

 

 

 



« vissza
Blog
pH beállítása: így válsz hobbi kencésből haladóvá
Cimkék: kiemelt,

Először azon gondolkodsz, hogy a kozmetikum készítés valami varázslatos tudomány. Pedig néhány apróságtól válik profivá. Ilyen a pH beállítása...

Tovább
Konyhai maradékból tojásfesték: ÖKO HÚSVÉT
Cimkék: kiemelt,

Hajlamosak vagyunk szkeptikusak lenni a természetes festékanyagokat illetően. Pedig a henna után ez az öko tojásfestő módszer gyerekjáték. Szó szerint...

Tovább
Ezért használják a világon nők milliói a Vadrózsaolajat
Cimkék: kiemelt,

Teája a legjobb ízű gyógyszer, olaja az egyik leghatékonyabb bőrápoló. Egy luxus érzetű összetevő,amiért nem kell a világot körbeutaznod...

Tovább